Riggade rosor i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det framstod som en blomsterhyllning från folket i Ådalen. Men blommorna hade hämtats av kommunstrategen Majed Safaee som uppgav att de betalats av en kampanjorganisation för Sollefteå sjukhus.

Det handlar om 60 rosor som fick stort genomslag i media i fredags.

Det var då kommun- och landstingspolitikern John Åberg (S) framträdde i TV och lokalpressen för att förklara sitt stöd för BB i Sollefteå. Han förklarade att han inte tänker avgå och att han kunde tänka sig att gå emot sitt eget parti i BB-frågan.

Majed Safaee

Mängder av rosor

Stödet för honom stod manifesterat alldeles intill: ett bord fullt med blomstervaser och rosor som uppgavs komma från hängivna kommunmedborgare i Sollefteå. Kommunstrategen Majed Safaee finns med under hela intervjun med John Åberg. Majed Safaee kommenterar blommorna och hyllar det lokala engagemanget.  När vi frågar John Åberg om rosorna får vi det här svaret:

– Dom kommer antagligen från engagerade medborgare i Ådalen. Det känns jättekul faktiskt.

På de 60 blommorna som står i mängder av vaser på bordet finns bara ett kort, och det sitter på en krukväxt med en, som det står, ”Kram från Ådalens befolkning”.

Framstår som hyllning

Bilden av blomsterhyllningen krackelerar emellertid när SVT kontrollerar hur det gick till. Det visar sig att blommorna enligt uppgift hade betalats av en kampanjorganisation och hämtats hos blomsteraffären av kommunstrategen Majed Safaee. Strax efteråt lägger han ut det här inlägget på Facebook:

”Tror aldrig att det varit så många blommor i kommunhuset samtidigt. Vi behöver köpa fler vaser.”

Också Tidningen Ångermanland berättar om blomsterhyllningen i samband med en artikel om Mikael Sjölund, en annan (S)-märkt landstingskritiker från Sollefteå. Tidningen skriver:

”I kommunhuset möttes han av mängder med buketter av röda rosor från kommunmedborgare.”

Frågan är varför kommunstrategen Majed Safaee inte berättade att det var en kampanjorganisation som betalat blommorna och att han själv hämtat dem hos blomsterhandeln.

Att det rörde sig om cirka 60 rosor var det för övrigt Majed Safaee som berättade för SVT utan att då nämna det han säger senare; att de kom från kampanjorgan för Sollefteå sjukhus. Han är med i rummet under hela SVTs intervju med John Åberg.

Nu säger han så här:

– Det har gått till som det ofta gjort i den här kampen. Folk har samlat in pengar och jag antar att det är pengar därifrån som betalat blommorna. Jag har inte köpt dom. Så rik är jag inte. Det är föreningar som betalat, säger Majed Safaee och nämner specifikt Ådalen reser sig.

SVT: Så ni köpte inte in blommorna bara för att det skulle se snyggt ut?

– Nej. Jag visste ju inte att ni på SVT skulle komma och filma.

SVT: Har John Åberg missuppfattat situationen när han säger att blommorna antagligen kommer från kommunmedborgare?

–  Han använder ju ordet antagligen. Dessutom kommer de ju från insamlade medel från kommunmedborgarna.

John Åberg överraskad

John Åberg är överraskad när SVT berättar hur fredagens blomsterhyllning gick till. Han säger sig ha trott att blommorna kom från enskilda medborgare i kommunen.

– Jag läste dom kort som fanns där och fick det intrycket. Att det skulle ha varit organiserat på något annat sätt vet jag inget om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majed Safaee

Mer i ämnet