Så gick det för landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla landsting och regioner i Sverige har svårt att klara sin sjukvårdsbudget. Svårast är det i glesbygdslänen Jämtland, Västernorrland och Norrbotten. Västernorrland gick back med mest förra året, det visar en undersökning som Dagens Samhälle har gjort.

Sammanlagt gjorde lanstingen och regionerna ett preliminärt resultat på 3,3 miljarder kronor 2014. Det enligt siffror från SCB. Resultatet dras emellertid upp av att landstinget i Uppsala län gick med vinst på 1,6 miljarder kronor förra året i och med en markförsäljning till Uppsala kommun.

3,3 miljarder

Men bakom det positiva resultatet döljer sig en hälso- och sjukvård som inte håller budget. Glappet mellan intäkter och utgifter är 3,3 miljarder kronor. Endast ett landsting, det i Gävleborg, gick med ett plusresultat förra året – med 41 miljoner kronor. Det skriver Dagens samhälle.

Jämtlands läns landsting

Större ansvar

Störst minus i landet gick landstinget i Västernorrlands län. Där slutade man på ett minus med 308 miljoner kronor.

– Staten måste ta ett större ansvar för hälso- och sjukvården, där exempelvis skatteutjämningen inte fungerar fullt ut som det var tänkt, säger Elisabeth Strömqvist (S), landstingsstyrelsen ordförande i Västernorrland till Dagens Samhälle.

Åtgärder

Region Jämtland Härjedalen är det enda område där man tappar befolkning. Det sätter stor press på ekonomin. En handlingsplan är därför på gång för att spara runt 100 miljoner kronor i år. Men först 2018-2019 räknar man med att Jämtland Härjedalen klarar god ekonomisk hushållning.

– Vi försöker att komma åt strukturella förändringar. Först ut är tandvården, vi ska ha något färre tandvårdkliniker. Det sparar 5 miljoner. Sedan kommer liknande paket inom andra områden, säger Björn Eriksson, regiondirektör, till Dagens Samhälle.

Prognosen för regionens första årsresultat är för tillfället minus 240 miljoner.

Sparpaket

Enligt Dagens Samhälle är också större sparpaket på gång i bland annat Dalarna och Västerbotten. I Västernorrland håller man just nu på att utveckla en landstingsplan som man ska ta ställning till i slutet på april. Först då kan man se om även stora sparpaket kan bli aktuellt där.

– Vi måste ta hand om det underskott som finns från förra mandatperioden. I april får vi se vad landstingsplanen säger, säger Elisabeth Strömqvist (S) till Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtlands läns landsting

Mer i ämnet