Också (SD) vill lägga ned Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Också Sverigedemokraterna ställer sig nu bakom utspelet om en nedläggning av Sollefteå sjukhus. En skattehöjning räcker inte för att vända krisen i landstinget, anser partiet.

Sverigedemokraterna kräver att landstinget ser över sjukhusorganisationen och att det sker innan eventuellt beslut om skattehöjning.

– Vi kräver därför att innan några skattehöjningar får ske så måste politikerna först vända på varje sten. Vi föreslår att Sollefteå sjukhus läggs ned och ersätts av en dygnetruntöppen närakut i samarbete med en vårdcentral. Med den åtgärden kan Landstinget genomföra besparingar med minst 100 miljoner kronor om året, vilket motsvarar 245 undersköterskor eller 185 nya sjuksköterskor, uppger Mats Hellhoff (SD).

Krisen i Landstinget Västernorrland

– De skattehöjningar som Landstinget är i behov av för att lösa den ekonomiska krisen är inte realistiska. Det krävs en höjning med nästan 50 öre bara för att täcka föregående års underskott.

Mats Hellhoff menar att det är orimligt med två akutsjukhus i Ångermanland, ett upptagningsområde som för sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik omfattar 95 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet