Stor uppslutning i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Uppslutningen kring vårdmanifestationen i Örnsköldsvik blev stor. Över tusen personer deltog i demonstrationståget på söndagen.

Trots att Socialdemokraterna i veckan presenterade ett nytt sparförslag där BB och barnkliniken i Örnsköldsvik föreslås bli kvar anslöt över tusen personer till manifestationen ”Utan barn stannar Ö-vik”.

– Man ska komma ihåg att detta bara är ett nytt förslag, budgeten är inte lagd och inga beslut är fattade. Vi måste fortsätta att visa politikerna att vi vill ha en jämlik barn- och kvinnosjukvård, säger Katharina Tjernström ur arrangörsgruppen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Stort Sollefteåstöd

Men även från annat håll i länet kom stöd. Från Sollefteå fanns ett par hundra personer på plats i demonstrationståget.

– Vi sluter upp för kampen för akutsjukvården i Ångermanland – och den är lika viktig i Örnsköldsvik som i Sollefteå, säger Jan Röhlander.

– Det här handlar om överlevnaden för hela inlandet. Och vi kämpar för oss allihop, säger Beatrice Kjellman från Sollefteå.

Stort engagemang

Landstingspolitikern Soledad Henriquez (KD) var en av talarna på Stora torget. Hon var tagen av den stora uppslutningen.

– Det känns så roligt att så många människor kommit hit för att stötta BB, barn- och kvinnosjukvården. Man kan känna sig lite ensam som politiker som kritiserat planerna – men nu ser man att människor verkligen bryr sig.

Jan Röhlander hoppas att politikerna tänker om vad gäller nedskärningar inom barn- och kvinnosjukvården.

– Barn är ju framtiden. På regeringsplanet pratar man om utveckling och satsningar på kvinnor och barn – varför ska vi gå åt ett annat håll?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet