Eko efter försvunna matjobb

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 20 åren har 2 500 jobb försvunnit i den norrländska livsmedelsindustrin, visar SVTs undersökning.

Gårdsbutiker och lokalproducerat sägs ju vara en bransch som exploderat. En undersökning som SVT gjort visar dock på motsatsen. Mellan 1992 och 2013 försvann nästan 2 500 livsmedelsjobb i norrland.

– Vi är dåliga konsumenter, vi måste värna mer om närmiljön säger Minna Bäckman i Sundsvall.

Maten och jobben

Vin&Sprit ett exempel

Hon är själv ett offer för branschens förändring, 2008 blev hon uppsagd när Vin&Sprit lade ner sin fabrik i Sundsvall. Sundsvall är en av de orter i norrland som drabbats hårdast.

– Det var dålig timing. Hade vi fått vara kvar några år till hade kanske trenden med närproducerat räddat oss säger Minna Bäckman.

Sundsvall hårt drabbat

År 1992 fanns det 1277 jobb inom livsmedelstillverkningen i Västernorrland, 2013 var siffran nere i 706. Under samma tid tappade Sundsvall från 725 jobb till 238, två tredjedelar av jobben försvann i stan.

Förutom Vin&Sprits fabrik så har även exempelvis Skogaholm, Riksost och Scans slakteri lagts ner i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maten och jobben

Mer i ämnet