Polisbilarna saknade rätt utrustning och kritiken mot polisledningen är hård.

”Vi chansade fel”

Uppdaterad
Publicerad

Redan efter några minuter kunde biljakten ha fått ett slut. Men polisbilarna saknade rätt utrustning och den jagade bilen kunde smita förbi spärren.

I förhören med poliserna som deltog i jakten är kritiken hård mot polisledningen. I de sex patrullbilarna som deltog i biljakten fanns bara en spikmatta.

– Det är helt värdelöst. På hela stationen i Örnsköldsvik fanns bara en spikmatta och vi fick chansa hur vi skulle använda den och det blev fel, berättar en polisman.

Polis död efter biljakt

Trots att Rikspolisstyrelsen rekommenderat polismyndigheterna att köpa in spikmattor till sina utryckningsfordon hade det inte skett i Västernorrland.

Jakten granskad

Det är just bristen på spikmattor i bilarna framstår som avgörande för det som en timme senare kommer att leda till dödsolyckan i Fredrika. SVT har gått igenom polisens och Arbetsmiljöverkets utredningar av olyckan och även lyssnat igenom den radiokommunikation som pågick mellan polispatrullerna och ledningscentralen under den timslånga jakten.

Sammantaget framstår bristen på spikmattor som helt avgörande för händelseförloppet. 

Det här händer:

* Klockan är 2:51 på natten till den 4 november när den vita bilen smiter rakt igenom poliskontrollen i Mosjön norr om Örnsköldsvik. Samtliga sex polispatruller på plats tar upp jakten.

* Sex minuter senare, klockan 2:57,  fattar vakthavande befälet beslut om att använda spikmatta. Jakten pågår då inne i Husum där en polisbil försöker att preja fordonet samtidigt som det förbereds för att lägga ut spikmatta vid utfarten från Husum.

Men från Husum finns två utfarter och det fanns bara en spikmatta. Patrullen med spikmattan fick chansa och valde den södra utfarten.

­– Vi hör på radion hur jakten snurrar runt inne i Husum. Vi står beredda med mattan men får höra att jakten går ut norra utfarten, berättar en av poliserna.

I en av de jagande polisbilarna sitter en annan polis:

– Eftersom vi tyvärr bara hade en spikmatta på alla dom här bilarna så blev det att chansa och vi kunde bara konstatera att chansningen gick fel.

Spikmattor från Umeå

Klockan är 3:01 när jakten lämnar Husum via norra utfarten för att fortsätta mot Gideå, Björna och Fredrika. I det här läget är dessutom den enda spikmatta som polisen förfogade över helt ute ur bilden. Den patrullbilen blir ohjälpligt sist i jakten och är som mest 5-6 mil efter täten. I hopp om att kunna göra lite nytta posterar sig patrullen sedan i Björna i det fall jakten skulle vända tillbaka mot Örnsköldsvik.

Under den fortsatta jakten har polisens ledningscentral i Sundsvall löpande kontakt med sina kollegor i Umeå som skickar fyra patrullbilar med spikmattor från motsatt håll.

Sista kontakten

Strax innan Fredrika tar vakthavande befälet i Sundsvall kontakt med patrullen som ligger först efter den jagade bilen för att höra om det går att ”utan fara” påverka den jagade bilföraren att svänga höger i fyrvägskorsningen strax innan Fredrika. Tanken var att förmå föraren att köra mot de mötande Umeåpatrullerna.

Det här blir en av de sista kontakterna med patrullen i olycksbilen. Kort efteråt meddelar patrullen att det går för fort och att jakten går rakt fram i korsningen. Några sekunder senare hörs ett olycksbådande skrap på kommunikationsradion och olyckan är ett faktum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet