Några meter utanför bryggan hittades 41-åringens make död i vattnet. Foto: Helena Zachariasson/SVT

41-åringens exmans drunkningsdöd utreds på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har tagit upp fallet med den 41-åriga kvinnans makes drunkningsdöd i Arboga på nytt. Kvinnan är aktuell i utredningen kring sommarstugemordet i Arboga där 41-åringens far hittades mördad och modern svårt skadad.

Sommarstugeområdet utanför Arboga har skakats av flera dödsfall det senaste året. Förra sommaren hittades en man död strax utanför bryggan på tomten, på bara en meters djup. Denna sommar hittades den drunknade mannens svärfar knivmördad och svärmor svårt skadad i sommarstugan. Den 41-åriga dottern anhölls misstänkt för mordet, men släpptes sedan. Nu har kvinnan lämnat landet.

Inledde inte förundersökning

Polismyndigheten beslutade i februari att inte inleda förundersökning om brott efter att den 41-åriga kvinnans exmake hittades drunknad i sjön vid kvinnans föräldrars landställe utanför Arboga. Detta trots att mystiska omständigheter fanns runt mannens drunkningsolycka. Anhöriga till mannen säger till SVT Nyheter att de aldrig trott på olycksteorin. Paret låg i skilsmässa och stod enligt anhöriga inte på god fot med varandra. På kvällen den 7 augusti förra året åkte mannen ut för att fiska på kvällen men kvinnan anmälde honom inte försvunnen förrän tolv timmar senare.

Arbogafallet

Betalade inte ut livförsäkring

En livförsäkring på 2,5 miljoner kronor hade utfärdats med den 41-åriga kvinnan som förmånstagare om mannen dog. Men försäkringsbolaget If beslutade i juni i år att inte betala ut pengarna då man misstänker att livförsäkringen är förfalskad. SVT Nyheter har varit i kontakt med försäkringsbolaget vars utredning pekar på att ett brott kan ha begåtts kring mannens död.

– Vi har god bevisning för att livförsäkringen tecknades utan hans vetskap och att han själv inte ville ha den, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If Skadeförsäkring.

Flera mystiska omständigheter

Flera omständigheter gjorde att If misstänkte att något inte stod rätt till kring mannens död och begärde därför överprövning av polisens beslut. Men i juli i år beslutade åklagare att ärendet inte skulle granskas.  I dag rivs det beslutet upp – då överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg beslutat att ändra Polismyndighetens beslut och att inleda förundersökning i ärendet, detta efter att polisen fått ta del av försäkringsbolagets hela utredning.

– Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

På försäkringsbolaget är man i dag nöjda.

– Det är glädjande och ett erkännande att vi bedömt bevis på rätt sätt, säger Anders Lindstrand på If.

Utreds i Västerås

Andreas Ekengren säger till SVT Nyheter att man tagit del av information från dödsfallsutredningen och från försäkringsbolaget och grundat på det, beslutat att inleda förundersökning.

 Nu går fallet vidare till åklagarkammaren i Västerås, där Jessica Wenna och Johan Fahlander fått överprövningsärendet.

Är det här kritik mot åklagarkammaren i Västerås?

– Visst kan man säga att det här kan vara kritik men jag vill inte se det så. För det har ju framkommit nya omständigheter, säger åklagare Jessica Wenna.

Om samma personer kommer att arbeta med de båda dödsfallen parallellt vill inte polisen i Västmanland svara på i nuläget.

– Den bedömningen får vi göra när vi får direktiven från åklagaren, Anders Hedström, presstalesman polisen Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet