Foto: Peter Arwidi/arkiv

Åtalas för grov mordbrand på Önsta

Uppdaterad
Publicerad

De fem ungdomarna som misstänks ha tänt eld på Önstaskolans gymnastiksal åtalas nu för grov mordbrand. De misstänks ha orsakat skador för minst 25 miljoner kronor.

– Alla fem åtalas för den högsta misstankegraden, vilket är grov mordbrand, säger Karolin Hellsberg, förundersökare vid Åklagarkammaren i Västerås.

Det var på kvällen den 28 mars i år som Önstaskolans gymnastiksal i Västerås började brinna. Stor spridningsrisk fanns och därför fick ett hundratal närboende evakueras.

Önstabranden

Tände eld på nät och madrasser

Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och den 6 april anhölls fem killar födda mellan 1999–2001 från Västerås. Enligt stämningsansökan har de tagit sig in i gymnastiksalen och i samförstånd anlagt branden genom att tända eld på olika nät som fanns i hallen. De lade sen på mattor och annat gods på elden.

Nu åtalas alla fem misstänkta för grov mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet. De misstänks ha orsakat skador för minst 25 miljoner kronor. Alla fem förnekar brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet