Önstaskolans gymnastiksal totalförstördes i branden i slutet av mars i år. Foto: svt

Dömd för Önstabranden överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

En av de unga män som dömdes för grov mordbrand efter att en gymnastiksal i Västerås brunnit ner överklagar nu domen till Högsta domstolen.

Den unga mannen, som är 17 år, dömdes av både tingsrätten och hovrätten till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. Han var den ende som inte fick sitt straff mildrat i hovrätten, eftersom domstolen ansåg att han försökt hindra en av de andra tonårspojkarna från att släcka branden.

I överklagandet hävdar han att det sedan hovrätten meddelade sin dom kommit fram nya uppgifter som kan fria honom eller i vart fall ge en annan brottsrubricering och ett lägre straff. Den unga mannen dömdes för grov mordbrand.

Önstabranden

Brände ner gymnastiksal

Det var i slutet av mars, på annandag påsk, som Önstaskolans gymnastiksal brann ner till grunden. Hyreshusen intill hotades och de boende evakuerades. Fem tonårspojkar åtalades och dömdes i tingsrätten, en dom som sedan överklagades till hovrätten.

Svea hovrätt mildrade straffen för fyra av de fem tonårspojkarna, men för en av dem kvarstod straffet och det är han som nu överklagar till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet