Foto: Bild ur polisens förundersökning

Pojkarna döms för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojkarna som stått åtalade för grov mordbrand fälls. Det meddelar Västmanland tingsrätt i sin dom i dag.

Det var den 28 mars, på annandag påsk, som Önstaskolans gymnastikhall brann ner till grunden.

Under rättegången skyllde pojkarna på varandra och tonade ner sin egen medverkan. Men enligt tingsrätten har pojkarna agerat i samförstånd:

Önstabranden

De tilltalade har handlat så att de tillsammans och i samförstånd får anses ha anlagt branden, skriver tingsrätten.

De tilltalades uppgifter kan inte anses ha någon högre grad av trovärdighet, menar domstolen. Pojkarna fälls därför till sluten ungdomsvård i mellan 1 år och två månader till 1 år och sex månader.

Domstolen anser också att det fanns en fara för annans liv då branden hotade att sprida sig:

”Det har således förelegat fara för annans liv eller hälsa liksom för ytterligare omfattande förstörelse av annans egendom, utöver de sakskador som nu orsakats bostadshuset och vissa av dess invånare. Oaktat att hallen haft stor betydelse för inte bara Önstaskolans verksamhet utan även för en rad idrottsföreningar och dessas medlemmar, kan hallen inte sägas ha utgjort egendom av särskild betydelse.”

Pojkarna, som olovligen hade tagit sig in i hallen, hade varit där tidigare. Den här kvällen började de leka kurragömma – men leken gick överstyr och de började elda på badmintonnäten. Sedan släpade de dit madrasser, som innehöll råolja, och branden spred sig blixtsnabbt.

Filmade branden

Ingen av dem larmade 112. Istället filmades branden och las ut på sociala medier – något som gynnande polisutredningen.

När brandmännen bekämpade elden var pojkarna tillbaka på platsen – men då som åskådare.

”De upprymda röster man kan höra på den film av branden som NN då tog utvisar klart att de tilltalade närmast uppskattade den effekt eldanläggandet fick” skriver tingsrätten.

I förundersökningen finns flera Instagrambilder under hashtaggen ”Önstagangsters”. Killarna ville bli de mest kriminella i stan och tävlade mot andra ungdomsgrupperingar om vem som kunde göra ”värsta grejen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet