Foto: SVT

Nu börjar bygget av Önstaskolans nya idrottshall

Publicerad

Nu kan återuppbyggnaden av Önstaskolans nedbrunna gymnastiksal i Västerås börja. Staden har nyligen gjort klart med entreprenören som ska bygga. Därmed ser tidsplanen, om en färdig hall till höstterminen 2018, ut att hålla.

– Man har ju börjat etablera här, med staket runtomkring sen kommer man ta hit byggkupor och så vidare så inom ett par tre månader så är man i full gång här med produktion, säger Thomas Pennanen, enhetschef teknik- och fastighetsförvaltningen, Västerås stad.

Finns det någonting som skulle kunna göra att man inte håller tidsplanen som är satt?

Önstabranden

– Det är klart att en extremt kall vinter med väldigt mycket snö, det skulle kanske kunna skjuta tidsplanen något. 

Thomas Pennanen, enhetschef teknik- och fastighetsförvaltningen Foto: SVT

Många delar i processen

Det har snart gått ett och ett halvt år sen Önstaskolans gymnastikhall totalförstördes i en anlagd brand. En brand som fem tonårskillar fällts för inblandning i.

Sedan dess har processen med att få till en återuppbyggnad pågått, med bland annat beslut, rivning, försäkringsärende och bygghandlingar.

Och nyligen upphandlades alltså också den entreprenör som ska göra själva återuppbyggnaden.

Vad skulle du säga är det som tagit mest tid och varit mest arbetsamt i den här processen?

– Det var nog initialt i projektet när vi var tvungna att ta hand om alla elever och de föreningar som behövde ha någonstans att vara under den här tiden som det tar att bygga upp hallen, säger Thomas Pennanen.

Foto: SVT

LÄS MER: I väntan på ny hall – Önstaeleverna bussas över stan

”Vissa utgifter åker vi på”

Hallen som nu ska byggas kommer att vara lik den förra. Staden har försäkringar för en likvärdig hall och enligt Thomas Pennanen har varken skolan eller föreningarna som varit med i processen haft önskemål om några större förändringar.

Det finns beslut i fastighetsnämnden om att bygga för 53 miljoner kronor.

Men innebär det att den här återuppbyggnaden inte kommer att kosta staden någonting?

– Nej inte riktigt. Vi är en del tjänstemän som jobbat som kostar pengar, vi har en självrisk att betala. Sen är det ju också så att det finns ett åldersavdrag i försäkringen som staden måste stå för själva, så att säga. Så det finns vissa utgifter som vi kommer åka på, säger Thomas Pennanen, enhetschef teknik- och fastighetsförvaltningen, Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet