Foto: SVT

Svea hovrätt mildrar straffen för Önstabranden

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt mildrar straffen för fyra av de fem tonårspojkar som fälldes för branden i Önstaskolans gymnastiksal.

Istället för grov mordbrand döms de för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott. För en av pojkarna kvarstår straffet.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att pojkarna handlat tillsammans och i samförstånd men att bedömningen av uppsåtet måste göras individuellt.

Önstabranden

Pojkarnas agerande kan inte jämställas med en vuxen persons insikt och enligt hovrätten är det inte styrkt att pojkarna hade uppsåt att anlägga brand i den mening som krävs för ansvar för mordbrand.

Försökte hindra släckning

När det gäller pojken som fälls – som vid tillfället var 17 år – är det bevisat att han försökte hindra de övriga från att släcka elden. Enligt hovrätten var han därför likgiltig inför möjligheten att det skulle börja brinna okontrollerat.

Det var i slutet av mars, på annandag påsk, som Önstaskolans gymnastiksal brann ner till grunden. Hyreshusen intill hotades och de boende evakuerades. I början av oktober dömdes pojkarna till sluten ungdomsvård i mellan ett år och två månader till ett år och sex månader för grov mordbrand.

Sänkta straff

Domarna överklagades av pojkarnas försvarare som menade att det inte var meningen att starta en brand eller förstöra annans egendom. Istället hade de försökt släcka den.

Nu blir istället straffen ungdomsvård och ungdomstjänst i upp till 50 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet