Delad bild. Till vänster: gravfält med stenar. Till höger: tre kvinnor undersöker marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som arkeolog är man jättearg, ledsen och upprörd”, säger arkeologen Sara Wisén Saveca. Se skadorna på kulturarvet i videon. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Kulturarvet Anundshög plundrat – över 50 gropar grävda vid fornlämningen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 gropar upptäcktes i tisdags efter en plundring vid Anundshög utanför Västerås, ett av Sveriges viktigaste fornlämningsområden med vikingatida lämningar.

– Det går inte att förklara känslan av hur någon så snabbt förstör någonting som har legat här i tusentals år, säger Nina Eklöf, chef för Västerås museer till SVT Nyheter Västmanland.

Plundringen har rapporterats till Länsstyrelsen, som redan har genomfört en besiktning på plats. Under onsdagen kommer en polisanmälan att göras. Arkeologer från Västerås museer har under gårdagen och i dag utfört en första dokumentation av område.

Enligt Nina Eklöf, chef för Västerås museer, finns det fem stora skeppssättningar på platsen, varav två har blivit utsatta för plundring. En av dessa har gropar grävda i ett troligt brandlager, vilket är rester efter den gravlagdas bål.

– Det är extremt ovanligt att plundring sker i denna omfattning på en av Sveriges mest betydelsefulla vikingatida platser, säger hon.

Händelsen har polisanmälts

Polisen har varit på platsen och en anmälan om fornminnesbrott har upprättats. På sin hemsida skriver polisen att de har knackat dörr i närområdet i hopp om att få mer information efter händelsen.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver på sina sociala medier att händelsen gör henne ”heligt förbannad”. ”Det här är inte bara stöld: det här är en rent oanständig vandalisering av vårt gemensamma kulturarv”, lägger hon till.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) kommenterar SVT:s rapportering om plundringen på sitt Instagramkonto. Foto: Skärmdump/Instagram

3 frågor om: Metallsökare – så får de användas

En metalldetektor som står i gräset, med fokus på den rundade sökspolen nära markytan. Gräset är frodigt och grönt runt detektorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är spännande att hitta saker, men...” – i klippet svarar Anna Onsten-Molander, Länsstyrelsen Västmanland, på tre frågor som rör metallsökare. Foto: SVT

kulturmiljölagen

Brott mot kulturmiljölagen betraktas som ett allvarligt lagbrott. Den som utan tillstånd skadar, gräver ut eller för bort något från en fornlämning kan dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Vid grova fall kan straffet bli ännu strängare.

Källa: Västerås Museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.