Önstaskolans gymnastiksal totalförstördes i branden i slutet av mars i år. Foto: svt

Önstabranden tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

De fem tonårspojkar som dömts för att ha eldat ner Önstaskolans gymnastiksal i Västerås, har överklagat sina domar till hovrätten. Förhandlingarna inleds första december.

I sina överklaganden till Svea Hovrätt skriver ungdomarnas ombud att deras klienter i första hand vill att åtalet om grov mordbrand ska ogillas och att de flesta också att de ska befrias från skadeståndsskyldighet.

Sluten ungdomsvård

Det var i slutet av mars i år som Önstaskolans gymnastiksal i Västerås brann ner till grunden i en anlagd brand. Spridningsrisken var stor och boende i närheten evakuerades.

Önstabranden

I början av oktober dömde Västmanlands tingsrätt fem tonårspojkar till sluten ungdomsvård i mellan ett år och två månader till ett år och sex månader för grov mordbrand.

”Inte mordbrand”

I sina överklaganden till Svea Hovrätt skriver ungdomarnas juridiska ombud nu att en del av dem nekar till att de varit med och anlagt branden, utan snarare velat och försökt släcka när den uppstod.

Andra framhåller bland annat att det inte bevisats att det varit meningen att starta branden eller att framkalla fara för annan eller förstöra egendom.

Att ungdomarna skulle ha varit likgiltiga inför konsekvenserna stämmer inte heller, skriver ombuden, och menar att det därför inte kan bedömas som grov mordbrand.

Kammaråklagare Karolin Hellsberg Foto: SVT

Rätt enligt åklagaren

Flera av ombuden skriver att i andra hand så bör rubriceringen för brottet och påföljden lindras.

Kammaråklagare Karolin Hellsberg menar dock i sin svarsskrivelse att tingsrättens bedömning är korrekt. Såväl när det gäller bevisning som påföljd och strafflängd.

Förhandlingarna i Svea Hovrätt inleds den första december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet