Foto: Bild ur polisens förundersökning

Branden i gympasalen – en ”tävling”

Publicerad

Tonårspojkarna ville bli de mest kriminella i Västerås. Därför anlade de branden i Önstaskolans gymnastiksal. 

I dag inleds rättegången mot de fem pojkarna, mellan 15 och 17 år, som står åtalade för grov mordbrand

– Det finns uppgifter i utredningen att det har förekommit en tävlan mellan de olika ungdomsgrupperingarna i stan om att göra dumma saker, det stämmer, säger Lars Jansson, chef för polisens ungdomsrotel. 

Önstabranden

Det var på kvällen den 28 mars, på annandag påsk, som pojkarna olovligen tog sig in i Önstaskolans gymnastiksal. Det var inte första gången – i förhör har de berättat att de brukade ”hänga där”.

Tände eld på badmintonnät

Den här kvällen började de med att leka kurragömma – och det slutade med att de eldade upp hela hallen. Först tände de eld på badmintonnäten, sedan släpade de dit tunga plastmadrasser och branden tog fart. Ingen av dem larmade 112. Istället filmades branden och las ut på sociala medier av ungdomarna själva – något som gynnade polisutredningen.

I förundersökningen finns Instagrambilder på flera av de de misstänkta under hashtaggen ”Önsta Gangsters”.

Hur ställer de sig till anklagelserna?

– Alla förnekar brott men de har varit samarbetsvilliga och lämnat redogörelser för vad de gjorde på platsen, säger Lars Jansson.

Bostadshus tio meter från branden

Räddningstjänsten insåg tidigt att gympasalen inte skulle gå att rädda. Ett 100-tal hyresgäster tvingades evakuera men fick återvända till sina bostäder efter ett par timmar. Närmaste bostadshus låg bara ett tiotal meter bort.

Notan för branden beräknas hamna på cirka 25 miljoner kronor. Om pojkarna fälls riskerar de inte bara stora skadeståndsbelopp utan även att dömas till sluten ungdomsvård i upp till fyra år. 

Rättegången beräknas pågå i sju dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet