Därför fälldes pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

De skyllde på varandra, tog tillbaka uppgifter de sagt i tidigare förhör och tonade ner sin egen medverkan.

Men tingsrätten dömde pojkarna för att tillsammans och i samförstånd ha tänt eld på Önstaskolans gymnastiksal. De fälls för grov mordbrand och straffen blir sluten ungdomsvård mellan 1,2 och 1,6 år.

Rådman Johan Alver, som dömde i målet, säger så här om domen:

Önstabranden

– Pojkarna lämnade ju uppgifter inför tingsrätten och i en mängd förhör till polisen under förundersökningen. De uppgifterna konfronterades de sedan med under förhandlingen.

Alvner säger att domen är en sammanvägning av de själva har sagt och övrig bevisning.

– Det var ju två personer till inne i gymnastiksalen, och de var här och vittnade.

Finns det några svårigheter att döma när det gäller just ungdomsmål?

– Unga människor kan ha svårare att berätta, det kan vara pirrigare för dem att vara här. Så visst får man gå varligare till väga med en 15-åring jämfört med en erfaren kriminell i 30-årsåldern.

Hade de misstänkta – i ett sånt här mål – varit över 21 år hade de sannolik varit häktade fram till huvudförhandlingen, menar Alvner.

– Då hade man inte råkat ut för det att de kunnat prata med varandra i frihet. Fast det är nog snarare ett problem för åklagaren än för domstolen, säger Johan Alvner.

SVT Västmanland har under dagen sökt pojkarnas försvarsadvokater för en kommentar men de har inte varit anträffbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet