Studie- och yrkesvägledarens råd: ”Välj program först, skola sen” Foto: SVT

Stress och oro över gymnasievalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska över 3300 niondeklassare i länet välja till gymnasiet. Ett val som inte bara känns kul och spännande, utan också orsakar oro och stress hos många.

– Nu när det är såhär nära får jag nästan lite panik. Jag har inte bestämt mig än, säger Sally Zettergren, klass 9:4 på Hammarskolan i Surahammar

Under hösten har niorna på Hammarskolan i Surahammar haft en schemalagd lektion i veckan tillsammans med sin studie- och yrkesvägledare. De har pratat arbetsmarknad, olika yrken och bland annat haft besök av olika gymnasieskolor.

Gymnasievalet 2016

”Många är rätt stressade”

Informationen har varit bra, tycker ungdomarna som SVT Västmanland pratat med. Men många upplever ändå valet som svårt.

– Jag har inte känt så jättemycket utav det. Men många av mina kompisar känner sig rätt stressade, säger Nathalie Svensson, klass 9:1 påHammarskolan.

Program först skola sen

Håkan Bretow, som är studie- och yrkesvägledare på sokolan ger rådet att först titta ut ett program som känns intressant och efter det titta vilka skolor som erbjuder det.

– Inte tvärtom, som en del gör. Att de bestämmer sig för skola först och sen tar ett av programmen som finns där, säger han.

Hamnar sist i kön

14 februari är sista dag att ansöka. Kommer ansökan in för sent, hamnar eleven sist i kön oavsett om betygen är de högsta, förklarar Håkan Bretow.

I april-maj sker en omvalsperiodn då det finns möjlighet att ångra sitt val. I juli kommer sedan besked om platserna.

Kevin Andersson i klass 9:2 på Hammarskolan har bestämt sig för att läsa en ekonomisk linje.

Vad tittar du efter när du letar skola?

– På vad de har för utbildningar och sånt. Jag lyssnar också efter vad andra säger om skolan hur bra den är och så, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnasievalet 2016

Mer i ämnet