Foto: SVT

Inget val att pendla till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolor med nationella program finns bara i omkring hälften av länets kommuner. Och många av niondeklassarna som nu ska söka till gymnasiet, har inget annat val än att börja pendla.

– Det är inte så lätt, särskilt inte på vintern. Men man måste ju, för det finns inget gymnasie här, säger Hala Sawas i åk 9 i Surahammar.

Hälften har gymnasieskola

Västerås, Sala, Fagersta, Köping och Arboga är de kommuner i Västmanland där det idag finns gymnasieskolor med nationella program.

Gymnasievalet 2016

Även Hallstahammar räknas in eftersom Ridsportsgymnasiet i Strömsholm är ett Naturbruksprogram.

– Det kommer nog att bli mycket jobbigare att ta sig till skolan på morgonen. Man måste gå upp tidigare, passa busstider. Och ja, det blir nog rätt jobbigt, säger Nathalie Svensson som kunnat gå eller cykla till sin högstadieskola i Surahammar.

Majoriteten till Västerås

Sett till hur många platser som kan erbjudas, så väntas den stora majoriteten av årets niondeklassare börja plugga i Västerås till hösten. Där 22 av länets totalt 28 gymnasieskolor finns, enligt gymnasieantagningen.

Det är framförallt i Västerås city som skolorna ligger tätt. Hahrska gymnasiet är ett av de senare tillskotten, flytten från Vallby till nya lokaler i Kopparlunden räknas bli helt klar i april.

– Tillgängligheten för våra västeråselever blir bättre. Men vi har ju också ett ansvar gentemot ungdomar i andra kommuner, säger Jan Oskarsson, rektor.

– Det blir en ännu kortare restid för dem. För de åker ju då tåg eller buss till centralstationen och sen är det en promenad på fem minuter hit.

Men kan det finnas hur många gymnasieskolor som helst i Västerås city,

idag är det 14 innanför eller strax utanför cityringen?

– Nej, inte hur många som helst. Jag kan inte svara för hur många det är nu men jag fokuserar på att vi behöver vara här för att bli mer attraktiva, säger Jan Oskarsson, rektor Hahrska gymnasiet i Västerås.

”Hade valt att gå i Sura”

Sally Zettergren är en av niondeklassarna i Surahammar som svarar självklart ja på frågan om hon skulle ha valt att gå på gymnasiet i Surahammar om det hade funnits ett.

– Ja, det hade jag. För det blir mycket lättare, säger hon.

Även för skolkompisen Nathalie Svensson hade det kunnat vara ett alternativ.

– Det beror på vilka utbildningar de hade haft, men kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnasievalet 2016

Mer i ämnet