Två år efter nedläggningen: Kommunalrådet i Hallstahammar om stängningen av Kantzowska gymnasiet och om möjligheterna att starta en ny gymnasieskola i kommunen. Foto: SVT

Ny gymnasieskola efterfrågas i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Två år har snart gått sedan Kantzowska gymnasiet lades ner. Men enligt kommunalrådet i Hallstahammar är diskussionen om en ny gymnasieskola något som blossar upp då och då.

– Ja, den dyker upp då och då i olika forum. Många vuxna uttrycker att vi borde ha en gymnasieskola i Hallstahammar i framtiden. Men som det ser ut nu är det inget politiskt parti som driver frågan. Och jag tror tyvärr att det är svårt, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd i Hallstahammar.

Pendlar till skolan

Många niondeklassare i länet som som nu söker till gymnasiet kommer att få börja pendla i höst.

Gymnasievalet 2016

Som SVT Västmanland rapporterat så finns idag gymnasieskolor med nationella program i sex av länets tio kommuner. Västerås, Sala, Fagersta, Köping och Arboga. Och även Hallstahammar räknas alltså in eftersom Ridsportsgymnasiet i Strömsholm är ett Naturbruksprogram.

”En sorgens dag”

I vår har det dock gått två år sedan Kantzowska Gymnasiet inne i Hallstahammar, som till en början också hade verksamhet i Surahammar, la ner.

– Det var en sorgens dag när de sista studenterna sprang ut, det var vi många som tyckte. Vi hade kämpat in i det längsta för att ha skolan kvar, men när eleverna gjorde sina val så fyllde vi inte någon av de kurser vi ville erbjuda så tyvärr så gick det ju inte.

Behöver en kommun en gymnasieskola?

– Ja, jag tycker det. Vi behöver ju ungdomen. Och gymnasiet är ju liksom en symbol för ungdomar och framtidskraft tycker jag.

– Det låter kanske mer drastiskt än vad det är. Och nu jobbar vi ju på andra sätt för att skapa en trygg uppväxtmiljö med grundskolor och fritidsaktiviteter och vi är ju också en kommun som många flyttar tillbaka till i barnafödande ålder, säger Catarina Pettersson (S), kommunalråd i Hallstahammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnasievalet 2016

Mer i ämnet