Vänsterpartiet kritiserar proAros. Foto: SVT

Efter granskningen – nya scheman kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Västmanlands granskning ifrågasätter nu Vänsterpartiet det nya schemasystemet inom omsorgen i Västerås.

Med anledning av det nya schemasystemet för vårdpersonalen i Västerås stad har nu Vänsterpartiet ställt en interpellation till proAros. Det är oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V) som valt att ifrågasätta den nya bemanningsprocessen.

– Efter er granskning och efter att personer har hört av sig personligen till mig så väljer vi nu att ställa en interpellation till proAros. Vi hoppas på en förändring och vill ha tydligare svar, säger Anna Maria Romlid.

Schemakaos i Västerås

I interpellationen ställer hon frågor om hur förslaget om schemaläggningen arbetats fram, om det finns en konsekvensbeskrivning kring hur det nya systemet kommer påverka både medarbetarna och kunder och vad som kännetecknar en bra arbetsgivare.

– Som jag förstår det har det inte funnits någon förankring mellan arbetsgivaren och medarbetarna. Socialdemokraterna säger sig vara ett arbetarparti men det tycker jag inte de lever riktigt upp till nu, säger Anna Maria Romlid.

SVT Västmanland har i en serie tittat närmare på det nya schemasystemet inom omsorgen i Västerås. Där kom det fram att vårdpersonalen är under stor press då de upplever att de inte kan planera sin fritid. Många vittnade även om att de så kallade delade turerna har ökat med det nya systemet. Ordförande i Äldrenämnden, Sloveig Nilsson (S), påpekade också att personalens situation i nuläget ”inte är okej”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schemakaos i Västerås

Mer i ämnet