Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsskjutningen skedde på Bjurhovda den 9 juli 2023. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Fel person sköts ihjäl i villakvarter i Västerås – 17-åring döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

I juli förra året sköts en 18-årig man ihjäl i Västerås i en förmodad felskjutning. Nu döms en pojke som då var 16 år till fyra års fängelse för mord.

– Jag är besviken och förvånad över påföljden, säger hans advokat Elin Roos.

Den 18-årige mannen var på väg hem när han plötsligt stoppades av en pistolbeväpnad man på elsparkcykel – och sköts ihjäl med flera skott.

Skytten misstänks ha kommit till Västerås en dryg vecka tidigare för att rekognosera. Trots förberedelserna gick allting fel. Enligt åklagaren ringde han sin kumpan och berättade att han mördat fel person.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Västmanlands tingsrätt dömer en 17-årig pojke från Kalmar till fyra års fängelse för mord. Nyligen har han även dömts för förberedelse till mord i Stockholm.

– Jag är besviken över domen och framför allt mycket förvånad över tingsrättens påföljdsval beaktat hans unga ålder. Domen är mycket omfattande. Vi kommer gå igenom den i detalj och därefter resonera kring ett eventuellt överklagande, säger hans försvarsadvokat Elin Roos.

Tre andra döms

En jämnårig döms för anstiftan av mord till fyra års sluten ungdomsvård. Enligt tingsrätten kom han överens med skytten om att dela på 150 000 kronor som de skulle få för uppdraget.

Tre andra män åtalades för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling. Två av dem döms för grovt skyddande av brottsling till fängelse i två år och tre månader, respektive ett år och sex månader. Den tredje frias helt. Samtliga fyra dömda förnekar brott.

Ytterligare en misstänkt är häktad i sin frånvaro. Han sitter sedan några månader tillbaka frihetsberövad i Iran efter att en svensk åklagare efterlyst honom internationellt.

– Vi har skickat ärendet till iranska myndigheter och de har tagit emot det. Så nu väntar vi på ett besked från Iran om vi kan få honom utlämnad, men det kan ta tid, säger en talesperson på Justitiedepartementet.

Skyttens paniksamtal efter mordet: ”Det var fel bil bror – det var en oskyldig bil”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s rekonstruktion av telefonsamtalen i förundersökningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet