Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var fel bil bror, det var en oskyldig bil”. Hör SVT:s rekonstruktion av telefonsamtalen mellan de misstänkta för mordet på Bjurhovda i Västerås. Foto: SVT

Skyttens paniksamtal efter mordet på 18-åring i Västerås: ”Det var fel bil bror – det var en oskyldig bil”

Uppdaterad
Publicerad

Fem män har dömts för delaktighet i mordet på en 18-åring i Västerås förra sommaren. I polisens förundersökning finns avlyssnade samtal där de misstänkta diskuterar att mordet har gått fel.

Två dagar efter mordet på Bjurhovda i juli 2023 pratade den då 16-åriga mördaren i telefon med en jämnårig som har dömts för medhjälp i fallet. Men det han inte visste var att polisen avlyssnade samtalet.

De två tonårspojkarna pratar om att mordet har gått snett, men använder orden ”köpte fel bil” och ”knullat fel fitta” för att beskriva att han misstagit sig på offret. Västmanlands tingsrätt tolkar bland annat kommunikationen mellan de dömda som bevis på att fel person sköts.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Sämre betalt för mordet

Tonårspojkarna diskuterar också att de inte kommer att få så mycket pengar som de hade trott, eftersom de sköt fel person. I telefonsamtalet nämns 50 000 kronor i stället för 150 000, som en av de åtalade tidigare sagt att de skulle få för ”ett ärende i Västerås”.

En av de misstänkta i Bjurhovdamålet dök upp när polisen i Malmö avlyssnade en annan person. Det var så han kom upp på polisens och åklagarens radar och bevisen kunde säkras.

”Det var fel bil bror, det var en oskyldig bil”. Hör SVT:s rekonstruktion av telefonsamtalen mellan de misstänkta ur åklagarens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet