Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bygget av en rysk-ortodox kyrka i Västerås har väckt frågor om påverkan från Ryssland och säkerhetsrisker. Här är turerna sammanfattande på en minut. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Mutanklagelser och oro – turerna bakom kyrkbygget i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Klantiga beslut, mutanklagelser och oro för inflytande från Ryssland – detta har hänt under de tio år som kyrkan varit på gång.

Diskussionerna om kyrkbygget har pågått i över tio år, med olika fokus. Västerås kommun har kritiserats för sin hantering av bygglovet, något som framkom i VLT:s granskning av kyrkbygget 2018.

– Jag har fått hot och hat, blivit anklagad för att vara mutad och det har sagts att min hustru, som är från Stockholm, skulle vara ryska, berättar Lars Kallsäby (C) som tog det kritiserade beslutet.

– Men det vi gjorde, och som vi har fått kritik för, hade inte ändrat något i sak, fortsätter han.

De stora frågorna, som fortfarande hänger i luften, är om det kan vara en säkerhetsrisk med en kyrka som har kopplingar till den moskvatrogna ryska kyrkan, Moskvapatriarkatet, och Putinregimen. Nu har Moskvapatriarkatet själva berättat att de och det statliga atomkraftsbolaget Rosatom finansierat kyrkan i Västerås, vilket återigen väcker frågorna om risk för påverkan.

SVT Nyheter har sökt församlingens företrädare utan resultat. De har förnekat finansiering från Ryssland i VLT:s granskning, och har inte velat svara på frågor.

Efter rysskopplingarna: Ny säkerhetskontroll av ortodoxa kyrkan i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter avslöjandet om finansieringen av rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås tar kommunen till åtgärder. Se i videon hur säkerheten ska ses över. Foto: Sigrid Renklint/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.