Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick kritik för att det tog tid”. Lars Kallsäby, dåvarande C-politiker i byggnadsnämnden, är i dag självkritisk kring bygglovsärendet för rysk-ortodoxa kyrkan. Foto: Sigrid Renklint/ SVT

Politiker i Västerås självkritiska efter avslöjandet om kyrkans koppling till Ryssland: ”Snubbelfel”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga politiker önskar att de hade varit mer noggranna och kritiska när rysk-ortodoxa kyrkan fick bygglov – granne med Västerås flygplats.

– Vi gjorde en del snubbelfel, säger Lars Kallsäby (C), dåvarande ordförande i byggnadsnämnden.

 ”Med facit i hand...”, säger både Lars Kallsäby (C) och Staffan Jansson (S), när de pratar om när de satt i byggnadsnämnden och hanterade bygglovet för den rysk-ortodoxa kyrkan på Hässlö. De är kritiska till hanteringen och önskar att de varit mindre godtrogna. Det hade till exempel varit bättre att låta ärendet ta längre tid, istället för att försöka vara serviceinriktade och låta ordförande Kallsäby ensam ta beslutet.

– Det vi gjorde, och som vi har fått kritik för, hade inte ändrat något i sak, säger han.

Parkeringen den stora frågan

Västerås kommun har fått kritik i en extern granskning för beslutet. Men det gäller själva byggärendet. Att låta församlingen bygga på Hässlö ansågs inte problematiskt, minns Lars Kallsäby.

Församlingen hade varit verksam i staden i flera år och hyrt lokaler av både kommunen och Svenska kyrkan. Tomten på Hässlö var planerad för en kyrka till Jehovas vittnen som inte blev av, så nämnden tyckte att det var en lämplig plats. Den stora stötestenen var parkeringsplatser, det var därför beslutet drog ut på tiden.

”Gjort mer kontroller”

Det var i och med VLT:s granskning av kyrkbygget som frågorna om församlingens självständighet i förhållande till Moskva kom på bordet. Då ifrågasattes också om politiker hade varit jäviga. Enligt Lars Kallsäby hade en ledamot anmält jäv, hans fru var med i församlingen, men det är inte noterat i protokollen.

En annan ledamot visade sig senare tillhöra församlingen. Ingen av dessa är aktiva i politiken längre. Lars Kallsäby tycker inte att det är konstigt att två personer från församlingen satt i byggnadsnämnden samtidigt som ärendet var uppe.

– En kommun är ju inte så stor. Det var inget vi reagerade på då.

Båda politikerna tror att de skulle varit mer ifrågasättande idag.

– I dag skulle vi gjort mer genomgående kontroller, säger Staffan Jansson.

SVT har sökt företrädare för församlingen utan resultat.

60 sekunder: Mutanklagelser och oro – turerna bakom kyrkbygget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bygget av en rysk-ortodox kyrka i Västerås har väckt frågor om påverkan från Ryssland och säkerhetsrisker. Här är turerna sammanfattande på en minut. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.