Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter avslöjandet om finansieringen av rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås tar kommunen till åtgärder. Se i videon hur säkerheten ska ses över. Foto: Sigrid Renklint/ SVT

Efter rysskopplingarna: Ny säkerhetskontroll av ortodoxa kyrkan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet att rysk-ortodoxa församlingens kyrka i Västerås delvis har finansierats av ett statligt ryskt företag och Moskvapatriarkatet så ska Västerås kommun se över säkerheten igen. – Det är klart att det är olämpligt, säger kommunalråd Staffan Jansson (S).

Efter att VLT rapporterat om att den nya rysk-ortodoxa kyrkan på Hässlö betalats av det statliga, ryska kärnkraftsbolaget Rosatom i samarbete med Moskvapatriarkatet så har kommunstyrelsen lyft frågan om säkerheten igen. Vid det senaste mötet gav de stadsledningskontoret i uppdrag att göra en säkerhetsanalys av läget och att föreslå åtgärder om det behövs.

Kommunalrådet Staffan Jansson (S) säger att kommunen måste ta höjd för att omvärldsläget har förändrats.

– Vi jobbar mycket mer skarpt än vad vi gjorde för bara två, tre år sedan, med bakgrundskontroller på allt vi köper och säljer. Det gäller både kriminella nätverk men också främmande makt.

Vill invänta säkerhetsanalys

SVT Nyheter har sökt församlingens företrädare utan resultat. De har förnekat finansiering från Ryssland i VLT:s granskning, och har inte velat svara på frågor.

Staffan Jansson vill vänta på säkerhetsanalysen innan han säger något om han tror att kyrkan kan vara en säkerhetsrisk, men han tycker att uppgifterna om pengar från Moskva är skrämmande.

– Det är ju inte lämpligt, vi har ryska staten som varit inne och finansierat den här typen av verksamhet i Sverige, det är klart att man blir orolig.

60 sekunder: Mutanklagelser och oro – turerna bakom kyrkbygget i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bygget av en rysk-ortodox kyrka i Västerås har väckt frågor om påverkan från Ryssland och säkerhetsrisker. Här är turerna sammanfattande på en minut. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.