Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad den mordmisstänktes advokat Elin Roos säger på plats i Västmanlands tingsrätt. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Hemlig telefonavlyssning kan binda misstänkt till mordet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring från Kalmar ställdes på onsdagen inför Västmanlands tingsrätt – misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 18-årig man på Bjurhovda i somras. Fyra andra män misstänks för medhjälp till mordet.

Offret har ingen känd koppling till kriminalitet och åklagaren tror att gärningsmannen sköt fel person.

En serie av indicier binder de fem åtalade till mordet i juli i fjol, enligt åklagaren. Bland annat mastuppkopplingar, bilder från övervakningskameror och viktig mobilkommunikation.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

– Det pågick en hemlig spaning i Malmö mot en av personerna i utredningen. Vi hörde vad de sade i realtid före och efter själva mordet, säger Fredrik Ingblad, åklagare.

Hade det att göra med den nya lagstiftningen om preventiv avlyssning?

– Nej, det här var innan den trädde i kraft. Men det är ett argument för preventiv avlyssning. Vi hade inte haft samma bevisläge om vi inte hade kunnat lyssna i realtid.

Mordåtalade nekar till brott

Den mordmisstänkte 17-åringen har sin hemadress i Kalmar, men var innan mordet placerad på ett HVB-hem på annan ort. Han har ingen koppling till Västerås, inte heller hans jämnåriga kompis som misstänks för anstiftan till mord.

De andra tre, som misstänks för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling, har anknytning till Västerås, Köping och Eskilstuna.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Onsdagens förhandling i Västmanlands tingsrätt hölls bakom stängda dörrar då två av de tilltalade är 17 år.

Starta klippet för att höra SVT:s reporter om första rättegångsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet