Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någonstans blev det fel helt enkelt, att fel person sköts”. Hör åklagaren Fredrik Ingblad om det åtal som väckts mot fem personer, för mordet på Bjurhovda juli 2023. Foto: SVT Arkiv och Hanna Eklund/SVT

Skulle få 150 000 kronor för mord i Västerås – åklagaren slår fast: ”Fel person sköts”

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har åtalats för mordet den 9 juli på Bjurhovda i Västerås, där en ung man sköts ihjäl nära sin bostad. Offret har ingen känd koppling till kriminalitet och åklagaren tror att gärningsmannen skjutit fel person.

Det är en minderårig pojke som är åtalad för mordet på 18-åringen i somras. Skotten ska ha träffat offret i huvudet, bröstkorgen, ena benet och ena armen.

Den mordmisstänkte har inte någon koppling till Västerås, inte heller hans jämnåriga kompis som är åtalad för anstiftan till mord. Åklagaren menar att det sannolikt handlar om ett beställningsmord.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

– Det finns uppgifter i utredningen att de skulle få 150 000 kronor för att utföra det här mordet, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

De andra som är tre åtalade för medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling har anknytning till Västerås eller andra närliggande städer.

Misstänkt sitter i Iran

Även en sjätte person är misstänkt för delaktighet i mordet, närmare bestämt den man som är häktad i sin utevaro då han befinner sig i Iran. Utlämning har begärts via justitiedepartementet.

– Ärendet ligger hos iranska myndigheter. Vi vill att han ska komma hem för att utredas.

Vad är misstanken?

– Jag vill inte gå in på det direkt just nu, men det är medhjälp till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Bjurhovda 2023

Mer i ämnet