Beroendevården: Fler missbrukar receptbelagda läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna säger sig inte veta hur läkemedelsberoendet har utvecklats i Sverige de senaste åren. Samtidigt vittnar vården om att problemen ökar, visar SVT Nyheter Västmanlands granskning. 

Samtidigt som allt fler får starka morfinliknande tabletter, polisen vittnar om pillerflöde på gatan och internationella rapporter larmar om ett eskalerande missbruk, säger sig varken Socialstyrelsen eller Läkemedelsverket ha någon samlad kunskap om hur läkemedelsberoendet i Sverige har utvecklats de senaste åren.

Socialstyrelen: Ingen uppfattning

Socialstyrelsen hänvisar till en statlig utredning från 2011, som kom fram till att 65.000 personer i Sverige var läkemedelsberoende – och ser inga tecken på att situationen kan ha förändrats.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

– Nej, utifrån att det är så svårt att få den dagsfärska siffran så är det den bästa siffran idag och jag har ingen annan uppfattning, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Men när SVT Nyheter Västmanland pratar med personer som arbetar i vården av missbrukare låter det annorlunda.

”Beroendet ökar”

– Läkemedelsberoende är det som ökar mest av allt, ungefär 65 procent av våra patienter är läkemedelsberoende, säger Robert Olsson, chef på Beroendecentrum Västmanland.

Chefen på Beroendecentrum i Örebro har nyligen föreslagit en särskild mottagning enbart för läkemedelsberoende, som han säger har ökat markant, och narkotikapolisen berättar om drogernas topplista, utifrån beslag och analyser av blod- och urinprover.

– På andraplats på det här listan ligger bensodiazepiner och det är läkemedel, på fjärde plats ligger Subutex, Tramadol och Oxycontin och det är också läkemedel (opioider), säger Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås.

Vi ringer runt till landstingens beroendecentra i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Örebro och Västerås och de berättar om fler remisser gällande personer som inte kan sluta med receptbelagda mediciner och fler patienter som enkelt köper vårdens produkter på gatan. Samtliga är överens om att läkemedelsberoendet ökar. Men enligt Socialstyrelsen handlar det här om att var och en lever i sin egen värld.

– Socialstyrelsens uppdrag är att titta på helheten och läkemedelsfrågor, beroendefrågor och smärtberoende är en del i hela sjukvårdssystemet, medan det för personer som jobbar med de här frågorna varje dag blir deras helhetsbild, sedan tror jag att det är viktigt att vi fångar upp signaler om vad klinikerna och verksamhetscheferna upplever i vardagen, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Nya riktlinjer

– Socialstyrelsen går bara på forskningsevidens och det är sant att vi inte har forskat så mycket på detta, men alla kliniska fakta och den kliniska verkligheten talar för att den här problematiken har ökat bland våra patienter, säger Spyridon Kilaidakis, chefsöverläkare Beroendecentrum Örebro.

Trots att Socialstyrelsen inte håller koll på utvecklingen av läkemedelsberoende och inte säger sig veta om det pågår en överförskrivning av starka opioider – vill myndigheten nu göra en stor förändring i vården av den som inte kan sluta med starka värktabletter. Imorgon berättar vi om innebörden av de nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende, som Socialstyrelsen publicerade igår.

Utredningar om läkemedelsberoende

Den statliga missbruksutredningen publicerades 2011

Utöver den har Karolinska Institutets forskargrupp STAD förra året publicerat en studie som säger att 45 000 personer är läkemedelsberoende eller missbrukare i Sverige. Klicka här för att se studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Mer i ämnet