Andel patienter som fick rent smärtstillande buprenorfin 2006-2014 i Västmanland och riket. Detta är en jämförelse som tar hänsyn till befolkningsökning.

Läkare: Övertro på smärtstillande

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av några av de kraftigaste smärtstillande läkemedlen man kan få på recept, har ökat i Sverige det senaste decenniet. Nu kommer signaler om att de så kallade starka opioiderna inte är så bra som de verkade.

SVT Nyheter Västmanland har granskat fem receptbelagda substanser i värktabletter, starka opioider, som heter morfin, oxikodon, buprenorfin, fentanyl och ketobemidon. De ska behandla mycket svår smärta och ges nästan uteslutande till cancerpatienter, i alla fall vid långvarig användning, enligt Läkemedelsverket.

Massiv ökning sedan 2006

År 2006 fick 124 000 patienter i Sverige någon av de fem opioiderna. Det visar Socialstyrelsens statistik. Åtta år senare var den gruppen mer än tre gånger så stor. Eftersom vissa patienter i statistiken kan ha bytt läkemedel och därmed vara samma person – har vi även tittat på varje preparat för sig och andelen patienter i relation till befolkningen.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Men varför användningen av de här starka, beroendeframkallande värktabletterna har ökat, vet inte myndigheterna.

– Man kan ju tänka sig att det handlar om att allt fler blir äldre och att allt fler får cancer och även lever längre med den, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

”Inte så bra som vi trodde”

Nu, när många patienter är inställda på starka opioider, visar det sig att inte heller de är så bra som många har trott.

– Vi har börjat se så mycket problem med de här preparaten, i form av toleransutveckling och smärta, säger Carl-Johan Sandvik, överläkare på Smärtkliniken i Västerås.

Enligt Carl-Johan Sandvik har starka opioider börjat förskrivas mot bredare symtom än tidigare, så kallad indikationsglidning. Han säger att behandlingarna därtill tenderar att bli längre. Eftersom toleransökning är oundviklig när det gäller opioider kan det hända att dosen höjs allt mer och då har ett annat problem visat sig – nämligen att högre doser opioider i längden paradoxalt nog inte längre lindrar värken utan snarare orsakar smärta.

Utöver det har även de starkare värktabletterna visat sig vara beroendeframkallande.

– Det har funnits en övertro på opioider överlag och nu kommer pendeln att svänga, läkemedel är underordnat andra insatser, säger Carl-Johan Sandvik.

Vilka andra insatser?

– Det handlar om allt från beteendeterapi till att se över den egna livssituationen, träning, kost och sociala situationer, försöka att helt enkelt acceptera smärtan istället för att ta ett piller i tid och otid.

Ökar också bland yngre

För att testa det Socialstyrelsen säger tar vi fram statistik för yngre patienter, de under fyrtio år, som alltså varken är äldre eller lika drabbade av cancer. Men det visar sig att den gruppen har ökat ännu mer, nästan sex gånger på åtta år.

I Västmanland menar smärtläkare att det här handlar om en trend att föra över patienter till starka opioider, från de opioider som kallas svaga, som tramadol, kodein och dextropropoxifen.

– Vi har en längre tid vetat om att just de svaga opioiderna är riskläkemedel, där konsumtionen blir problematisk, säger Carl-Johan Sandvik, överläkare på Smärtkliniken i Västerås.

SVT har tidigare rapporterat om problemen med tramadol, som landstinget Västmanland för några år sedan skrev ut mest av i landet och som missbrukades bland unga människor. Efter det minskade förskrivningen av de läkemedel som innehöll tramadol.

Det här är opioider

Opioider är ett samlingsnamn på morfin och morfinbesläktade smärtstillande medel. I den gruppen ingår opiater, t ex morfin och kodein, vilka kommer från växten opiumvallmo.

På grund av sina smärtstillande och berusande egenskaper har opiumvallmon används under flera tusen år. (Beroendecentrum Stockholm)

Alla opioider ger så kallad toleransutveckling efter en tids användning. Toleransutveckling innebär att man behöver allt högre doser för att få samma effekt som tidigare. Då finns en risk för att bli beroende av medicinen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Mer i ämnet