Leif GW Persson i Västmanlands tingsrätt. Foto: Melker Blomberg/SVT

GW:s kritik mot polischeferna

Publicerad

Polisprofessorn Leif GW Persson riktar nu hård kritik mot polisen organisation och cheferna i tidningen Expressen. Det efter att tidigare polischefen Lena Tysk friades i tingsrätten på onsdagen.

Den tidigare polischefen Lena Tysk mötte rätten under onsdagen. Hon friades under dagen från åtalet om ofredande.

Läs mer: Polischef Lena Tysk frias

Polischef hotade befäl

Polisprofessorn Leif GW Persson var på plats under rättegången. Han riktar hård kritik mot Lena Tysks närmsta chef – Carin Götblad, polischef i Region Mitt.

– Det är inte så att Tysk agerar på eget initiativ, utan hon har agerat på uppdrag av sin högsta chef. Det är väldigt olyckligt om en av rikets absolut högsta polischefer säger åt en underlydnad att de inte får prata med pressen,  säger Leif GW Persson till Expressen.

Ser det som ett grundlagsbrott

Enligt GW kunde det ha blivit en betydligt värre rubricering än ofredande som var det brott som Lena Tysk friades från.

– Som jag ser det är det ett grundlagsbrott – och betydligt allvarligare än ett ofredande. Och sådana polischefer ska vi inte ha. Det kan man ha på andra ställen som Tjetjenien och Kongo-Kinshasa, men inte i Sverige, säger han till tidningen.

”Du är döööd”

Agneta Kumlin, polischef i Sala, uttalade sig kritiskt om den nya polisorganisationen i en SVT-intervju. Efteråt blev hon hotad – av sin egen chef. Det verbala hotet framfördes vid en ledningskonferens i Sätra Brunn den 18 oktober.

Läs mer: Polischef hotade befäl

– Lena Tysk var upprörd. Hon sa att Carin Götblad var irriterad för att hon fått påstötning från pressen. Och då väser hon, skriker, ”du är döööd!”, sa Agneta Kumlin under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet