Avhoppade polischefen Lena Tysk i rättssalen. Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polischef Lena Tysk frias

Uppdaterad
Publicerad
Avhoppade polischefen Lena Tysk frias från åtalet om ofredande. Hon står åtalad efter att hon ska ha hotat sin kollega Agneta Kumlin, polischef i Sala.

– Lena Tysks agerande kan inte vara så hänsynslöst så Lena Tysk frias, säger domare Per Kjellsson.

Han konstaterar att Lena Tysk har yttrat sig på det sätt som framgår av åtalet – hon ska ha sagt ”har du sagt det här i media är du död”.

– Uttalandet är förkastligt, det har skett inför hennes kollegor. Å andra sidan har det skett genom en enstaka händelse, det har skett vid en arbetsledningskonferenens, säger Per Kjellsson.

”Du är döööd”

Agneta Kumlin, polischef i Sala, uttalade sig kritiskt om den nya polisorganisationen i en SVT-intervju. Efteråt blev hon hotad – av sin egen chef. Det verbala hotet framfördes vid en ledningskonferens i Sätra Brunn den 18 oktober.

– Lena Tysk var upprörd. Hon sa att Carin Götblad var irriterad för att hon fått påstötning från pressen. Och då väser hon, skriker, ”du är döööd!”, sa Agneta Kumlin under rättegången.

Läs mer: Polischef hotade befäl

Hon berättade vidare att hon gick ut och kräktes efteråt.

– Det här blev bara för mycket. Vi kan inte bete oss såhär internt.

Foto: Johanna Olofsson/SVT

Två av hennes kollegor, förre lokalpolisområdenschefen Per Ågren och Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Köping, fanns i närheten när detta skedde och vittnade i rättegången.

Lena Tysk nekade till brott

Lena Tysk uppgav att hon inte hade något minne av de exakta orden som ska ha uttalats.

– Jag kan ha använt de orden, att varken hon eller jag får uttala sig i pressen. Vi har haft en upprörd diskussion. Vi hade en väldigt rå, men tillåtande ton, säger Lena Tysk.

Hennes advokat framhöll att det egentligen inte handlar om vad som sägs.

– Är det en brottslig gärning eller bara dumt? Kanske ett kränkande samtal mellan två arbetskamrater? Just brottsrubriceringen ofredande har blivit en slasktratt, där stoppar man saker som man inte vet vad man ska göra av. Men om man tittar på rubriceringen står det att man ska ha gjort sig skyldig till ett hänsynslöst beteende, säger Johan Eriksson, advokat.

Uppmärksammat fall

Turerna kring Lena Tysk och Agneta Kumlin har väckt stor uppmärksamhet bland allmänheten. Agneta Kumlin berättade under rättegången om att hon fått ett enormt stöd från kollegor runt om i landet.

– Det handlar om hundratals mejl, säger hon.

Extrastolar fick sättas in i salen under huvudförhandlingen, eftersom många kommit för att lyssna på den – däribland kriminologiprofessor Leif GW Persson.

Foto: Johanna Olofsson/SVT

Har fått kritik för inställningen till media

Efter SVT Nyheter Västmanlands avslöjande om att Lena Tysk ska ha hotat polischef Agneta Kumlin har varken Lena Tysk eller hennes chef Carin Götblad velat svara på frågor om det inträffade. Polisregion Mitt fick i år den föga smickrande utmärkelsen ”Årets rullgardin” som delas ut av Föreningen grävande journalister.

Under rättegången framförde Agneta Kumlin att hon uppfattade att Lena Tysks chef, regionpolischef Carin Götblad, var ”irriterad för att hon fått påstötningar från pressen”. Carin Götblad meddelar via sin presstalesperson att hon inte kommenterar detaljer i utredningen förrän domen har vunnit laga kraft – alltså i mitten av maj.

Lena Tysk lämnade i februari sitt uppdrag och jobbar nu på regionkansliet i Uppsala. Ny polischef i Västmanland är istället Robert Wallén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet