Sportlovsvecka – Fritidsbanken i Sala är laddade. Foto: SVT

Högtryck hos Fritidsbanken i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbanken i Sala, som är den första i sitt slag i länet, har fått en positiv start. Fler än förväntat har hittills lånat sport- och fritidsutrustning. Och sportlovet väntas bli något av en utmaning.

– Ja, det blir det. Redan till jullovet var det bra fart, då hade vi 36 utlån på en och samma dag. Då var det lite mycket när vi skulle slipa skidor och så till alla, men det är positivt. Det går framåt, säger en glad Mats Olveby, som tillsammans med Carl-Johan Jansson bemannar Fritidsbanken i Sala.

Mats Olveby Foto: SVT

Första i länet

Enstaka privatpersoner, hela familjer och skolklasser. Fler än förväntat har lånat sport- och fritidsprylar sedan Fritidsbanken i Sala öppnade i slutet av november i fjol som första i länet. Efteråt har även Västerås fått en och det är på gång även i till exempel Arboga.

Personalen i Sala blir själva glatt överraskade när SVT ber dem summera de första månaderna, och då räknar till närmare 200 utlån.

– 87 enskilda kunder har vi haft på bara ett par månader, och då är det flera av dem som återkommit, säger Carl-Johan Jansson.

Carl-Johan Jansson Foto: SVT

Jobbat för att nå ut

Utmaningen i början det var just att nå ut till allmänheten, berättar de. Att få dem att förstå att Fritidsbanken finns och att det där går att låna sport- och fritidsutrustning gratis. Prylarna är begagnade och har skänkts av bland annat privatpersoner och idrottsföreningar.

– Men det är nästan standard att folk frågar vad det kostar. De hänger inte riktigt med på att det är gratis, säger Mats Olveby.

Marknadsföringen har skett framförallt via sociala medier och brev till skolor, idrottslärare och föreningar. I snitt kommer nu ett par, tre kunder dagligen. Vissa lånar, andra lämnar tillbaka eller kikar bara runt.

Det ringer och mailar också folk från andra kommuner.

Eget system för utlån

På Fritidsbanken i Sala, som drivs via kommunen, har de utvecklat ett eget datasystem där de registrerar alla artiklar som finns för utlån vilket är hundratals, registrerar kunders utlån och återlämningar och ser till att det går ut påminnelsemail till dem som inte kommit tillbaka i tid.

Vad säger de som kommer in?

– De tycker att det är en jättebra idé. Och det kan jag hålla med dem om, säger Carl-Johan Jansson, personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.