Foto: SVT

I väntan på ny hall – Önstaeleverna bussas över stan

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten 2018 ska Önstaskolans nerbrunna gymnastiksal i Västerås ha byggts upp igen. Lösningen tills dess ser ut att bli det skolan gör nu sedan några veckor tillbaka – att bussa elever och lärare tvärs över stan för att ha idrott.

– Det är ju något helt annat att vara på ett annat ställe än vad man är vad vid. Men jag tycker det har varit bra, det är kul, säger eleven Meja Jernberg Frösslund.

När Önstaskolans gymnastiksal brann ner i våras behövde skolan hitta andra lösningar framförallt för inomhuslektionerna i idrott.

Önstabranden

Läs mer: Dagen efter Önstabranden

Och sedan några veckor tillbaka bussas nu elever och idrottslärare närmare nio kilometer tvärs över stan till Klövernhallen på Sjöhagsvägen.

– Okej att man får gå upp lite tidigare på morgonen men det är värt det. Jag menar vi har ju fått en egen sal och vi har det bra. Det är mycket bättre än att vara ute, det var jobbigt, säger Majed Mazen.

”Fungerar bra”

– Efter omständigheterna har det fungerat bra. Den stora utmaningen var ju i början när allt material försvann. Så då fick vi ju beställa nytt och titta på vad vi behövde ha till hösten och planera efter det, säger Jesper Bjurved, en av idrottslärarna.

Foto: SVT

Viss stress och mindre rörelse

Skolan har jobbat mycket med logistiken och gjort schemaändringar för både elever och lärare, för att få till lösningen som även rektorn på skolan upplever fungerar bra.

Men det finns också saker som inte är optimala. Idrottslärarna säger sig uppleva en viss stress av att bussresorna fram och tillbaka äter upp en del viktig tid, och eleverna tappar ett tillfälle för rörelse i veckan.

För att få ihop logistiken har deras två idrottslektioner olika dagar slagit ihop till en.

– Konsekvensen blir ju att man rör på sig förre tillfällen i veckan. Det finns ju de elever som inte rör på sig så mycket och då är två eller fler pass i veckan mer optimalt än ett. Skulle man missa det passet, vara sjuk eller någonting, då blir det ju ingenting alls, säger Jesper Bjurved, idrottslärare.

Foto: SVT

Men bland eleverna tycks de hopslagna lektionerna vara uppskattade.

– Jag tycker det är bra. Det känns skönt att komma tillbaka till skolan efteråt, säger Meja Jernberg Frösslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önstabranden

Mer i ämnet