Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkiv

Misskötta hundar måste få vård

Publicerad

En hundägare i Västerås krävs nu på bättring efter att Länsstyrelsen vid tre tillfällen har påpekat att hundägarens två hundar är misskötta.

Anmälan kom in till Länsstyrelsen om att två hundar missköttes och bodde i smutsiga utrymmen. Vid tre besök under hösten 2016 har Länsstyrelsen konstaterat att hundarna behöver vård.

Hudproblem och långa klor

Båda hundarna lider av hudproblem. De har också bruna beläggningar på tänderna och missfärgat tandkött, vilket kan tyda på tandsten som kan leda till tandlossning och tandköttsinflammationer.

Läs mer: Djurägare får djurförbud

Hundarna har också vid alla tre tillfällen haft för långa klor. Det kan göra att tassens isättning mot underlaget påverkas och orsaka onormala slitningar i leder och ligament. Långa klor bryts också lättare, vilket kan orsaka smärta och risk att fastna.

Smutsiga utrymmen

Slutligen konstaterar Länsstyrelse också att hundarna lever i smutsiga utrymmen. ”Ett tjockt lager av damm fanns på lägenhetens föremål, möbler, gardiner, och luften upplevdes instängd. Detta är inte en hälsosam miljö att leva i.”

Hundarna har också saknat mjukt underlag att ligga på och de har inte rastats tillräckligt ofta.

Länsstyrelsen kräver nu bättring av hundägaren, annars kan hen förlora rätten till att ha husdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.