Adina Björs fyller 50 i år och ser fram emot kallelsen till vårdcentralen. Foto: TT /SVT

Nu ska 50-åringarna besiktigas

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt-kärlsjukdomar ligger bakom de flesta dödsfallen i Västmanland. Samtidigt får allt fler diabetes typ 2. Nu kallas alla 50-åringar till hälsoundersökning.

– Jag tycker det är kanon. Då är det lättare att komma iväg. Annars tror jag det är väldigt vanligt att man inte gör någonting förrän man börjar känna sig riktigt risig och då kan det ju vara för sent, säger Adina Björs.

Hon fyller själv 50 i år och är en av alla dem som framöver kommer att få en kallelse till vårdcentralen med ett erbjudande om en gratis hälsoundersökning och hälsosamtal. En nyhet inom Region Västmanland.

– Min pappa har diabetes och det tänker jag en del på, att det kan vara ärftligt och att det är bra att få det kollat, säger Adina Björs.

Fånga upp folk i riskzon

Enligt de senaste siffrorna från Socialstyrelsen är hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste bakomliggande orsaken till dödsfall i länet. Samtidigt blir typ 2 diabetes allt vanligare.

Genom hälsoundersökningarna hoppas man kunna förebygga sjukdom, fånga upp dem som ligger i riskzon och se till att de som behöver det redan nu får läkarhjälp.

– Det här är riktat mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes, för att det är sjukdomar som är direkt kopplade till eller har stark betydelse vilka levnadsvanor man har, säger Pernilla Rinsell (MP) regionråd i Västmanland.

Pernilla Rinsell (MP) regionråd Foto: SVT

– Det handlar väldigt mycket om att i hälsosamtalet just prata om levnadsvanor och hur man kan förbättra sina möjligheter att inte bli sjuk.

Hinner pressade vårdcentraler med?

På vårdcentralen tas blodprover parallellt med att blodtryck, läng och vikt kollas. Det och det hälsoformulär som 50-åringen får fylla i ligger sedan till grund för samtalet.

Men vårdcentralerna har ju redan mycket att göra, det är till exempel många hyrläkare. Kommer det här att hinnas med och blir det kvalitet, eller blir det här något som bara ”betas av”?

– Jag hoppas att det här kommer att ha god kvalitet och nu har ju inte läkarna ansvar för de här hälsoundersökningarna utan annan personal som gör dem, till exempel distriktssköterskor, säger Pernilla Rinsell, regionråd Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.