– Det här har ju spårat ut fullständigt i det här enskilda fallet. Då är det bra att vi snabbt kan göra ett avbrottsavtal där vi avslutar tjänsten med den här läkaren, säger Denise Norström (S), Landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Nu sparkas ”sexläkaren”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kunde igår avslöja att en läkare dömd för sexuellt ofredande fått arbete som hyrläkare inom Landstinget Västmanland. I dag kom beskedet att hyrläkaren avskedas.

Hösten 2015 behövde landstinget i Västmanland en hyrläkare till ett av sina sjukhus. Genom bemanningsföretaget Proffice Care fick man snabbt en välrenommerad professor till tjänsten. Vad man inte fick veta var att mannen slutat redan 2013 efter klagomål från personal om hans sexuella anspelningar och beteende.

Stuckit upp hand under kjolen

Han hade till exempel stuckit upp en hand under en kollegas kjol och en utredning visade att sköterskor drog sig för att vara ensamma med honom. Förra året dömdes läkaren för sexuellt ofredande av en städerska, som han anlitat under falskt namn och uppträtt naken inför under städningen. Städerskan uppgav att han onanerat framför henne.

Inhyrd personal i vården

– Det är ju sånt här som inte får hända. Därför har vi försökt att teckna så bra avtal som möjligt med inhyrningsföretagen att de ska kolla upp alla fakta som går att få fram. De ska leverera personer som vi själva skulle ha kunna anställt om det hade varit så, säger Denise Norström (S), Landstingsstyrelsens ordförande.

”Det har fallerat”

Landstinget Västmanland har inga krav på att bemanningsföretag ska ta referenser från de senaste arbetsgivarna. Proffice angav två referenser, dels en äldre chef som anställt mannen flera år tidigare, dels en yngre kollega han varit handledare åt. Trots det anser Denise Norström att de krav som Landstinget ställer på bemanningsföretagen i dag räcker till.

– Ja jag anser att de allra flesta som vi hyr in är det inga problem med. Det här är ett fall där det har fallerat och av helt obegripliga skäl, när det fanns så mycket. Hur det kan ske det förstår inte jag.

Bemanningsföretagets ansvar

Hon menar att det är bemanningsföretagets ansvar att göra en ordentlig bakgrundskoll.

– Här har ju uthyrningsföretaget gjort en fadäs och fel. Som grund har vi ett av de tuffaste avtalen.

Kommer ni att kunna använda Proffice igen?

– Ja det hoppas jag. Det är ju de som behöver se över sina rutiner nu, säger Denise Norström.

Läkaren sparkas i dag

I dag meddelar Denise Norström också att man gör ett avbrottsavtal med läkaren som innebär att han får avsluta sin tjänst med omedelbar verkan.

– Det här har ju spårat ut fullständigt i det här enskilda fallet. Då är det bra att vi snabbt kan göra ett avbrottsavtal där vi avslutar tjänsten med den här läkaren. Det kommer att ske i dag, säger Denise Norström (S), Landstingsstyrelsens ordförande.

Proffice bekräftar i en mailkonversation med SVT Nyheter att man kommer att säga upp läkaren om landstinget uttrycker det önskemålet.

– Vi har ett avtal som gör att vi inte kan säga upp läkaren utan landstingets samtycke. Men vi anser att han inte kan arbeta vidare för oss eftersom han undanhållit information. Detta har vi redan meddelat läkaren, skriver Maria Uggla, PR & Pressofficer på Proffice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet