Foto: SVT

Olaglig substans hittad i kosttillskott i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Vid en livsmedelskontroll av kosttillskott i butiker i Köping hittade miljökontoret brister i 9 fall av 11. Bland annat upptäcktes produkter innehållande den otillåtna substansen agmatinsulfat.

Det är i samband med en tillsyn av kosttillskott, sport- och viktminskningsprodukter i butiker i Köping som miljökontoret uppmärksammat otillåtna ingredienser, läkemedelsklassade produkter, felaktiga innehållsförteckningar och hälsopåståenden.

Ett av ämnena som hittats är den ännu inte säkerhetsbedömda substansen agmatinsulfat som är olaglig att sälja som ingrediens i ett livsmedel inom EU.

– Det är vanligt i pre-workout produkter som man tar före träningen som ska ge ett ökat blodflöde och ökad muskel blodpump, säger Johanna Dalroth, miljöutredare.

Ingen riskklassificering

Om ämnet är farligt vet man ännu inte.

– Nej, det är svårt att uttala sig om. Problemet med de produkter vi har uppmärksammat är ju att de inte har någon riskklassificering, man har inte kollat hur farliga dom är så det är därför dom inte får säljas, säger Per Wuolikainen, miljöinspektör.

Saluförbud på substansen

Butikerna som sålt produkterna innehållande ämnet har kontaktas och i sin tur tagit bort produkterna från hyllorna.

– Vi har nu lagt ett saluförbud på substansen i och med att den inte är säkerhetsbedömd och man inte vet något om farligheten, säger Johanna Dalroth.

Kontrollera produkten

Hur pass uppmärksam ska man vara som konsument av kosttillskott?

– Jag tycker är viktigt är att man verkligen kontrollerar vad man stoppar i sig så man inte bara tar det för givet, säger Per Wuolikainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.