Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Investera eller flytta? Det är valet som skolpolitikerna kommer behöva göra för Hedens skola. ”Det finns inga andra alternativ”, säger skolchefen Anna Wiklund. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Skola i Sala kan stänga akut – stora brister i brandskyddet

Uppdaterad
Publicerad

I december togs beslutet att Kila och Hedens skolor ska läggas ner och ersättas med en ny i Sätrabrunn. Nu talar dock mycket för att Sala kommun kommer tvingas flytta eleverna från den sistnämnda skolan redan om några veckor.

– Jag måste stänga. Det planerar vi för att göra redan till sportlovet, säger skolchefen Anna Wiklund.

Anledningen är allvarliga brister i F-6-skolans lokaler. Dels handlar det om att skolan sedan en tid tillbaka använt sig av en sidobyggnad för undervisning, där det saknas rinnande vatten och toalett. Något som inte är tillåtet.

Men det som gör att hela skolan kan behöva slå igen redan i slutet av februari är brister i brandskyddet. Enligt skolchefen Anna Wiklund krävs det reinvesteringar för närmare tio miljoner kronor för att åtgärda brandskyddet i bland annat skolans väggar.

– Brandsäkerhetsreglerna är tydliga och de måste vi följa. Det finns inga andra alternativ, säger skolchefen Anna Wiklund.

Politiskt besked dröjer

Med tanke på det kommer två alternativ läggas fram till skolpolitikerna. Antingen stänga grundskolan redan till sportlovet – eller så reinvesterar man i lokalerna som ändå kommer stängas om några år.

– Den tänker jag kommentera när jag fått förslaget, säger skolnämndens ordförande Anders Wigelsbo (C), som känner till bristerna i brandskyddet och det utpekade klassrummet.

– Det finns ett antal saker som behöver åtgärdas med Hedens skola. Ska man ha undervisning i lokalerna behöver man hantera problemen. Självklart ska de ha en skälig standard, men med det sagt finns det ett antal saker som kommunens förvaltning behöver arbeta med och som vi får ta ställning till utifrån det.

Om valet blir att stänga skolan är förslaget från skolkontoret att flytta de 89 eleverna till Västerfärnebo skola.

”Barnen måste ha tillgång till toalett” – i klippet berättar skolchefen om bristerna på Hedens skola och dess konsekvenser.

skolförändringar i Sala

I slutet av 2023 kom skolkontoret i Sala kommun med förslag på en ny skolorganisation, som skulle innebära att fyra skolor och två förskolor behövde läggas ner. Det handlade om Kila skola, Hedens skola, Åby skola och Varmsätra skola, samt Åby förskola och Salbo förskola.

I december valde skolnämnden istället att behålla skolorna i Varmsätra och Åby, samt ersätta Hedens och Kilas skolor med en ny skola i Sätrabrunn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.