Vid den här bänken vid parken intill länsstyrelsen våldtogs den 15-årige pojken av tre yngre män. Foto: Ur polisens förundersökning

Tre döms för pojkvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

De tre unga män, 17, 18 och 19 år, som varit åtalade för att ha våldtagit en 15-årig pojke är skyldiga till brott. Det slår Västmanlands tingsrätt fast.

Våldtäkten skedde i parken intill länsstyrelsen lokaler i Västerås på kvällen den 28 oktober.

17-åringen fälls för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i ett år.

18-åringen döms till fängelse i två år och tre månader för grov våldtäkt. De två ska solidariskt och gemensamt betala ett skadestånd till pojken på 165.000 kronor.

19-åringen döms för våldtäkt och misshandel till sluten ungdomsvård i fem månader. Han döms också att betala ett skadestånd på 165.000 kronor till offret.

Samtliga ska utvisas ur riket efter avtjänat straff och förbjuds att återvända till Sverige före år 2027.

Kände inte varandra

Som SVT Västmanland tidigare berättat kände inte pojken sina förövare. De ska ha mötts av en slump. Pojken ska ha fått frågan om han hade cigaretter och när han svarade nej blev han nedsparken och våldtagen.

Domen meddelades klockan 11 på tisdagen. Den var då inte färdigskriven så hur domstolen har resonerat är ännu inte känt. Domaren i målet sitter i förhandling under dagen, den skriftliga domen kan meddelas tidigast vid 16.30, enligt tingsrättens personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.