AU vill öka insats mot Boko Haram

Uppdaterad
Publicerad

Afrikanska unionen (AU) föreslår att en styrka på 7.500 soldater ska sättas in i kampen mot terrorgruppen Boko Haram i Nigeria.

Unionen ser frågan som en regional kris. Gruppen har spridit skräck i Nigeria, men även genomfört regelbundna attacker i grannlandet Kamerun och hotat hela regionens stabilitet.

AU har tidigare talat om 3.000 soldater. Men för att lyckas med att bekämpa terrorgruppen, så anser AU:s säkerhetsråd att den måste mer än fördubblas.

Boko Haram – teckenspråk

– Vi tänker oss en styrka på 7 500 kvinnor och män. Nästa steg är att gå till FN:s säkerhetsråd, säger Smail Chergui, kommissionär för AU:s freds- och säkerhetsråd, till reportrar vid organisationens toppmöte i Addis Abeba.

Ett FN-mandat skulle kunna leda till mer internationellt stöd till en regional styrka.

Löfven på plats

Även den svenska statsministern Stefan Löfven (S) finns på plats i dag när AU idag inleder sitt toppmöte i Addis Abeba. Löfven hoppas bl a på att mötet ska resultera i fördjupade kontakter med afrikanska stater och stöd för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram – teckenspråk

Mer i ämnet