Foto: TT

Boko Haram har belägrat miljonstad

Uppdaterad
Publicerad

Maiduguri i nordöstra Nigeria har belägrats av Boko Haram. Natten till söndag attackerade hundratals medlemmar ur den islamistiska terroristgruppen staden från två håll.

Boko Haram kontrollerar nu städer längs med fyra av fem möjliga vägar in i miljonstaden Maiduguri, men terrorgruppen har inte lyckats ta sig förbi militären och medborgargardet, som gick till motattack.

Maiduguri är Boko Harams födelsestad, det var här gruppen grundades 2002. Boko Haram tros vilja göra Maiduguri till huvudstad i det kalifat de har som mål att bilda. Det finns farhågor om att söndagens attack bara var ett första försök att ta över staden som har över en miljon invånare.

Boko Haram – teckenspråk

Huruvida Boko Haram lyckas beror helt på arméns vilja och förmåga att stoppa gruppen, menar Mats Utas, konfliktexpert på Nordiska Afrikainstitutet och Uppsala universitet.

Han menar att armén inte är enad.

– Nigerias armé har varit splittrad inför hotet och verkar i vissa lägen handlingsförlamad. Delar av den är inte ett dugg intresserade av att göra något för att de vill få bort presidenten Goodluck Jonathan.

Boko Harams attacker har hittills kostat fler än 13.000 människor livet. 1,5 miljoner beräknas ha drivits på flykt från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram – teckenspråk

Mer i ämnet