Barn till döva på teckenspråkskurs

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan hålls en kurs i teckenspråk för barn i Dalarna som har döva eller hörselskadade föräldrar eller syskon. SVT Dalarna var där.

Idag fick barnen bland annat lära sig hur man tecknar olika former, till exempel kvadrat, cirkel och triangel. Det är på Lugnet i Falun barnen samlas den här veckan för att lära sig teckenspråk eller bygga på det man redan kan.

– Det är jättekul. Man får lära sig mycket, säger Rosa Björkstrand från Leksand.

Teckenspråksvärlden

– Det är spännande och man får träffa nya kompisar, säger Filip Kankkonen från Falun.

– Syftet är ju att barnen ska kunna kommunicera med sina föräldrar på teckenspråk och sen är det också viktigt med indentiteten, att här träffar man folk som har det på liknande sätt, säger läraren Josephine Willing.

Första gången i Dalarna

Det här är första gången den här utbildningen hålls i Dalarna och arragörer är Birgittaskolan i Örebro och SPSM – som betyder Specialpedagogiska Skolmyndigheten.

– Mamma och pappa är döva, vi pratar teckenspråk. Jag kunde ganska mycket sedan innan, men nu kan jag ju lite extra mycket, säger Tina Vucetic från Leksand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet