Foto: TT

Stora brister för CODA-barn i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Barn med döva föräldrar är i stort behov av att lära sig teckenspråk. Gruppen uppskattas till minst 1.000 barn i Sverige. Men stödet i skolan brister, visar en ny rapport. Det här rapporterar lärarnas riksförbunds tidning Skolvärlden.

Det är två lärare i Jönköping som har gjort intervjuer med barn, föräldrar och skolpersonal. De två lärarna är själva CODA, det vill säga hörande barn till döva eller teckenspråkiga föräldrar.

Undersökningen visar att det finns flera brister i stödet till barnen och familjerna. Och att det får stora konsekvenser.

Teckenspråksvärlden

Bland annat får inte barnen lära sig teckenspråk ordentligt, vilket är mycket allvarligt, enligt de två lärarna, eftersom de då inte kan prata med sina föräldrar ordentligt.

Dessutom kommer barnen efter i språkämnena i skolan, eftersom de inte kan få samma hjälp av sina föräldrar i de ämnena som andra barn. I gymnasiet kan språkämnen utgöra en stor del av undervisningen och det kan då påverka deras framtid.

Enligt uppgifter från Skolverket till tidningen Skolvärlden, är det bara nio barn i hela landet som får teckenspråk som modersmålsundervisning i dag. Det har inte gjorts någon nationell kartläggning av hur stor gruppen egentligen är, men den har uppskattats till minst 1.000 barn.

För att ha rätt till modersmålsundervisning krävs ett underlag på fem elever i en kommun, men teckenspråk ska, enligt lag, ha en särställning. Något som forskarna inte tycker att det tas någon hänsyn till idag. De tycker därför att lagen borde ändras, så att teckenspråket blir ett av Sveriges minoritetsspråk, något som skulle innebära att det räcker med ett barn i en kommun för att få modersmålsundervisning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet