Foto: TT

Unga läkare allt mer sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Utmattningssyndrom med långa sjukskrivningar blir allt vanligare bland unga kvinnliga läkare i Sverige, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Vi ser en ökning av antalet sjukskrivningar, vi ser att det ökar framför allt i gruppen unga kvinnliga läkare. Vi ser också att sjukskrivningarna är långa, att det tar lång tid innan det kommer tillbaka till tjänst igen. Så det är oroväckande utveckling som vi ser, säger Heidi Stensmyren, ordförande på Läkarförbundet.                                                                                     

2010 var 2,7 var sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare.

2014 hade motsvarande siffra ökat till 5,4 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare och 2015 var samma siffra 8,6 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare.

Ersta sjukhus tar emot den vårdpersonal i Stockholms län som blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. Verksamhetschefen, överläkare Alexander Wilczek har sett gruppen växa i antal.

Nästan hälften av vår patientgrupp är läkare och det som oroar mig väldigt mycket är att vi ser en ökning av unga läkare.

Om man tittar på åldersfördelningen så är det en grupp som är mellan 30 och 35 år, alltså födda på 1980-talet, det är våra AT-läkare och ST-läkare – det är en växande grupp och de är nästan hälften av den här gruppen. Det är mycket oroande och något man verkligen måste ta på allvar, säger Alexander Wilczek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.