”Centerpartist rotar på redaktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Raderade mejl och en centerpartist som rotar runt på reportrarnas skrivbord. Historien om tidningen Norra Skåne går vidare.

Som en röd tråd genom historien går journalisternas protester mot politiker som lägger sig i journalistiken. I dag riktar reportrarna kritik mot ytterligare en politisk profil. Den före detta chefredaktören Axel Wahlquist, som ställde upp på Centerpartiets lista i förra kommunvalet, har fortfarande kvar ett litet uppdrag som krönikör på tidningen.

Skapat stor oro

Wahlqvist har ett rum på tidningen till sitt förfogande och rör sig fritt på redaktionen. Det här har retat upp reportrarna, som inte gillar att ha den 86-årige centerpartisten med omvittnat goda politiska kontakter så nära inpå sig.

Norra Skåne i blåsväder

– Det har skapat stor oro att han finns där, säger Torbjörn Wester, ordförande i journalistklubben på Norra Skåne.

– Han har ju setts rota runt på skrivbord och annat, ingen vet riktigt vad han gör. Det finns ju en oro att källskyddet är i fara.

I morgon kommer fackklubben på Norra Skåne att ta upp frågan om den gamle centerpartistens närvaro på redaktionen.

Chefredaktör förnekar

– Jag tänker inte kasta ut Axel, säger chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk till SVT Medier.

– Vi pratar om en person som vigt hela sitt liv åt tidningen. Han har ingen insyn i redaktionens arbete och lägger sig inte i hur vi jobbar.

Axel Wahlqvist vill inte själv kommentera kritiken som riktas mot honom.

– Jag är på tidningen ibland, säger han. Det är min sak och det tänker jag inte diskutera med dig.

Centerns kommunalråd mejlade

I dag har det också framkommit att Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk och det centerpartistiska kommunalrådet Lars-Göran Wiberg har mejlat tiden före journalisten Berit Önell petades från sitt jobb som kommunreporter. Det visar loggar över mejltrafiken från Hässleholms kommun. Berit Önell, som visste att Lars Göran Wiberg var kritisk till hennes rapportering var nyfiken på vad mejlen innehöll begärde ut dem. Men då visade sig att mejlen är raderade.  

– Jag tycker det är väldigt skumt. Det är massor med mejl hos kommunalråden som inte har raderats före eller efter detta med min omplacering, men just de mejl som skickades strax före min omplacering har raderats, det är väldigt suspekt, säger Berit Önell.

Wiberg ringer inte tillbaka

SVT Medier har hela dagen försökt nå Wiberg (C), men han har inte ringt tillbaka. Men Mimmi Karlsson-Bernfalk säger såhär:

– Jag misstänker att det var klagomål på tidningen, och jag har då svarat på det. Det är inte ovanligt att lokalpolitikerna mejlar till mig och klagar.  

Fler centerpartikopplingar

De digitala loggarna i kommunhuset i Hässleholm avslöjar också att Lars-Göran Wiberg (C) haft mejlkontakt, och tät telefonkontakt, med tidningen Norra Skånes bolagsstyrelses ordförande Håkan Mattsson, strax före petningen av Berit Önell, vilken Mattson tidigare har kommenterat för SVT Medier. Det är en partikamrat Wiberg kontaktat, för Håkan Mattson är också ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet i Ystad. 

Och en fjärde centerpartist

Ännu en centerpartist i en tung roll nära Norra Skåne, är ordförande i andelsägarföreningen, huvudägarna för Skånska Dagbladet AB med Norra Skåne. Ordföranden heter Anders Pettersson, tillika kommunstyrelsens ordförande i Osby, men han förnekar all inblandning i ärendet:

– Vi som ägare lägger oss inte i bolagsstyrningsfrågor.

Absurd situation

– Hela situationen är helt absurd, säger Susanne Gäre på Norra Skåne. Tidningens förtroende rasar och chefredaktören gör ingenting. 

Att chefredaktören håller på att tappa journalisternas förtroende är tydligt, men Mimmi Karlsson-Bernfalk har hittills tagit känslostormen med ro. Hon har hela tiden förklarat att politikerna inte har något med reporterns omplacering att göra. Det hela är ett internt personalärende, säger hon och har dessutom antytt att Berit Önell har gjort sig skyldig till missar.

– Folk reagerar med mycket känslor, men någon måste hålla huvudet kallt, säger hon till SVT. Det känns som att jag har hamnat i en Kafka-roman.

Under måndagens morgonmöte på Norra Skåne nämnde hon inte protesterna med ett ord.

– Mina medarbetare spelar in mig i smyg, säger hon. Jag har ingen lust att stå på ett morgonmöte och diskutera vad som hänt. 

SJF: De måste backa

– Hon har fortfarande en chans att backa, säger journalistklubbens ordföranden Torbjörn Wester. Men för varje dag som går blir skadan större och större. Det som måste hända är att ledningen backar och att reportern får tillbaka sitt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet