Lotta Edholm

Edholm kräver att Samtrans avtal rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

I går: Stockholms stads serviceförvaltning ger kritiserade transportbolaget Samtrans en månad på sig att komma tillrätta med alla förseningar. I dag: Avgående skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) ryter till och kräver att avtalet rivs upp.

– Jag anser att det här avtalet nu bör brytas. Jag får mejl varje dag sedan terminsstarten, från förtvivlade föräldrar som undrar varför deras barn får sitta i timmar i bilarna och varför bilarna kommer för sent. Detta är inte acceptabelt, och jag tycker att serviceförvaltningen nu ska bryta det här avtalet, säger Lotta Edholm till ABC.

Som ABC har rapporterat har kritiken mot Samtrans inte varit nådig. Den allvarligaste delen har handlat om förseningar. De människor med utvecklingsstörning som har sin dagverksamhet på Franstorps verkstäder i Sundbyberg kommer till exempel ofta omkring 45 minuter för sent till jobbet.

Kritik mot Samtrans

I går beslutade serviceförvaltningen att samarbetet med Samtrans ska fortsätta, men att gemensamma arbetsgrupper ska undersöka bristerna, ta fram åtgärder och se över Samtrans rutiner.

Kräver att avtalet rivs upp

Folkpartiets Lotta Edholm gör sina sista veckor som skolborgarråd innan de rödgröna tar över makten i Stockholms stad. Frågan är vad Folkpartiet kan göra för att se till att avtalet rivs upp, mot serviceförvaltningens vilja.

– Egentligen inget alls, om jag ska vara helt ärlig. Men Folkpartiets representanter i servicenämnden kommer att lägga en skrivelse där man kräver att avtalet nu bryts upp.

ABC: Men det blir ju den nya majoriteten får det här i sin hand, och kommer att ta beslut om så blir fallet?

– Absolut, och serviceförvaltningen får ju se över nu vilka möjligheter som finns. Jag tycker inte att det är acceptabelt att det hinner gå nästan en hel termins skolgång innan Stockholms stad agerar.

Samtrans gapade över för mycket

Men du var ju med som högsta politiker vid den här upphandlingen. Samtrans lade ett bud som var väsentligt lägre än det som gällde föregående år. Med facit i hand: Var det rätt?

– Det är väldigt svårt för mig att säga, eftersom det är serviceförvaltningen som gör den här typen av upphandlingar. Jag har inte sett avtalet förrän i efterhand. Men jag tror att det man kan säga är att det här bolaget gapade över lite för mycket i förhållande till de bilar och förare de har. Och det borde kanske också serviceförvaltningen ha sett när man tecknade avtalet, säger Lotta Edholm.

Är det lättare för dig att gå ut och säga det här nu när du ska gå i opposition?

– Jag hade gjort det i alla fall. Det här är inte acceptabelt, för det här är skolbarn som behöver gå i skolan varje dag. Det är inte acceptabelt att de kommer för sent till skolan och att föräldrar tvingas ta ledigt från jobbet för att skjutsa sina barn. Dessutom är de här barnen ganska sköra. De klarar inte den här typen av förändringar.

Avtalet med Samtrans löper över två år, med förlängning med ytterligare ett år om bolaget sköter sig.

Socialdemokraterna vill inte uttala sig i frågan innan de har tagit över i stadshuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Samtrans

Mer i ämnet