Martin Marmgren Foto: Privat/SVT

Polis: ”Man skäms å samhällets vägnar”

Uppdaterad
Publicerad

En av poliserna som var med och utredde våldtäkten i Tensta i våras riktar nu skarp kritik mot rättsväsendet och de lagar som gjort en friande dom mot de sex pojkarna möjlig.

I fredags friades sex tonårspojkar som tidigare dömts för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tensta i mars.

Svea Hovrätt friade männen eftersom att de inte ansåg att den 15-åriga flicka som utsatts för övergreppet var försatt i ett hjälplöst tillstånd, endast i ”en mycket utsatt situation”.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Tensta

Domen har väckt starka reaktioner, och bland annat cirkulerar en namninsamling på nätet som hittills skrivits under av omkring 50.000 människor.

Polisen Martin Marmgren har tidigare varit kritisk mot hur polisen skötte situationen med skotten i Husby. Nu riktar han skarp kritik mot den friande våldtäktsdomen.

I ett blogginlägg skriver han:

”Det känns för jävligt”

– Signalen som flickan, de misstänkta och alla ungdomar med tvivelaktig syn på tjejers rätt till sin egen kropp, får är att allt gick rätt till. Det känns för jävligt.

Han berättar att han varit med i förhören och att en bild av hur situationen gick till har växt fram.

En 15-årig tjej följer med på fest. Hon övertalas att ha sex med en kille och in i rummet där de befinner sig kommer fler killar, som hon inte vill ha sex med. En efter en har de sex med henne och hon blir enligt honom stundtals fasthållen.

– Även om killarna hävdar att flickan gjort det frivilligt växer också i deras berättelser fram en rädd och passiv tjej som mest ligger orörlig på sängen medan killarna väntar på kö och den ena efter den andra tar för sig, skriver han.

Enligt honom tar hon inga egna initiativ och flera av killarna ska ha berättat att hon inte ville men blev övertalad.

”Ett ordentligt samtyckeskrav”

Anledningen till att det enligt Martin Marmgren har blivit så fel är våldtäktslagstiftningen som gällde då brottet begicks. Vilken nu har ändrats.

– Då krävdes våld eller hot om våld eller att målsägaren befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd för att en handling kan straffas som våldtäkt. I nuvarande lag har ”hjälplöst tillstånd” ändrats till ”särskild utsatt situation”. Det är möjligt att det hade räckt för en fällande dom, skriver han och fortsätter:

– Jag tror dock att det bästa vore att införa ett tydligt samtyckeskrav. Med en sådan är jag övertygad om att killarna blivit fällda. jag hoppas att den här tragedin blir ett steg i att ta tag i den här frågan. Det är vi skyldiga den här modiga 15-åringen, avslutar han.

Det är ännu oklart om Högsta domstolen kommer att ta upp fallet för prövning, men enligt juridikexperten Stefan Wahlberg är det inte troligt.

– Jag tror inte att HD tar upp det, och det beror på att vi haft en mellanliggande lagändring. Det kan låta hårt när det gäller den här unga flickan, men ur ett principiellt perspektiv så är det inte så intressant att få ett prejudikat på någonting där lagen redan har ändrats, sade Stefan Wahlberg i SVT:s Gomorron Sverige på onsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Tensta

Mer i ämnet