Foto: SVT

Expert: HD tar inte upp våldtäktsfall

Uppdaterad
Publicerad

Friandet av sex pojkar i ett uppmärksammat våldtäktsfall i fredags har väckt starka reaktioner. Men juridikexperten Stefan Wahlberg menar att fallet antagligen inte kommer att prövas i Högsta domstolen.

I fredags friades sex tonårspojkar som tidigare dömts för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tensta i mars. Svea Hovrätt friade männen eftersom att de inte ansåg att den 15-åriga flicka som utsatts för övergreppet var försatt i ett hjälplöst tillstånd, endast i ”en mycket utsatt situation”.

”Hellre fria än fälla”

Domen har väckt starka reaktioner, och bland annat cirkulerar en namninsamling på nätet som hittills skrivits under av närmare 30.000 människor.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Tensta

Stefan Wahlberg, chefredaktör för tidningen Dagens Juridik, är inte förvånad över de starka reaktionerna.

– Jag förstår att domen får sådana reaktioner, det här rör vardagliga situationer som många kan identifiera sig med. Men det är viktigt att förstå att även hemska händelser måste kunna få leda till friande domar – att hellre fria än fälla är en grundbult i det juridiska systemet, säger han till SVT.

Inte till HD

Den första juli klubbades en lagändring i våldtäktslagstiftningen, och nu krävs det inte längre att man ska vara försatt i hjälplöst tillstånd för att det i lagens mening ska ses som en våldtäkt.

Men enligt Stefan Wahlberg hade hovrätten ingen möjlighet att använda sig av den nya lagtexten eftersom händelsen skedde innan den nya lagen trädde i kraft. Dessutom gör lagändringen att det är osannolikt att fallet kommer tas upp i Högsta Domstolen.

– Jag tror inte att HD tar upp det, och det beror på att vi haft en mellanliggande lagändring. Det kan låta hårt när det gäller den här unga flickan, men ur ett principiellt perspektiv så är det inte så intressant att få ett prejudikat på någonting där lagen redan har ändrats, säger Stefan Wahlberg.

Skrik om du blir våldtagen

Det är inte omöjligt att den starka opinionen påverkar politikerna, menar Stefan Wahlberg – lagstiftningen ska överensstämma med den gemensamma värderingssynen.

Många förstår inte hur sex pojkar som stängt in en flicka, tagit hennes mobil och kläder och en efter en haft sex med henne kunnat frias, och i ett uppmärksammat blogginlägg raljerar debattören Kajjan över hur mycket som ska krävas för att man ska få en fällande våldtäktsdom, med tips till våldtäktsoffer att de ska skriva ner händelseförloppet under tiden, inte bli känslosam och hoppas på att de blir fastbundna så att de verkligen är hjälplösa.

– Det här kan påverka hur folk ser på trovärdigheten i det juridiska systemet. Och man kan såklart inte ställa några krav på en flicka i ett sådant här sammanhang, men om man kan ge någon sorts råd så är det att vara tydlig med att man inte vill – och gärna skrika på hjälp om det är möjligt, säger Stefan Wahlberg.

Fakta: Nuvarande lagtext

Den som genom misshandel, våld eller hot tvingar en annan till samlag eller liknande sexuell handling som är att jämföra med samlag döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

Detsamma gäller den som genomför ett samlag eller liknande genom att ”otillbörligt utnyttja medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning” eller att offret ”annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation”.

Om brottet är grovt döms till fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Källa: Brottsbalkens sjätte kapitel (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Tensta

Mer i ämnet