Mats blev överfallen på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En utredning av arbetsplatsolyckan i Tullinge då en vårdare knivskars till döds ska visa om det fanns brister i säkerheten. För Mats som överfölls på sitt jobb förra året, var beskedet om dödsolyckan extra tuff.

Det har gått en dryg vecka sen överfallet på ett serviceboende för psykiskt funktionshindrade i Tullinge då en 21-årig man knivskar en 55-årig vårdare så illa att han avled. Personalen hade tidigare slagit larm om 21-åringen och Botkyrka kommun tar nu in en oberoende granskning för att upptäcka och åtgärda eventuella brister i säkerheten.

Mats Lindh var med om ett liknande överfall på ett gruppboende i Värmdö kommun förra våren. Under sitt första arbetspass uppstår en diskussion kring smörgåsarna Mats förbereder och han brottas ner av en man på boendet.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Trodde han var ”polischef”

Mannen på boendet lider av paranoid schizofreni och ser sig själv som polischef. Han inbillar sig att Mats ska sticka en kniv i magen på honom och försvarar sig. En kollega som av en händelse kommer tidigare till jobbet lyckas avbryta överfallet.

Mannen åtalas för grov misshandel och döms till rättspsykiatrisk vård. I förundersökningen skriver överläkaren att han lider av vanföreställningar och inte svarar på medicinering, hon gör bedömningen att mannen är farlig.

– Hade jag fått veta det hade jag rest mig och gått därifrån, den mannen möter jag inte i en korridor mitt i natten när jag jobbar ensam, säger Mats Lindh.

Brott mot arbetsmiljölagen

Just nu pågår en förundersökning om Värmdö kommun gjort sig skyldig till brott mot arbetsmiljölagen. Enligt Arbetsmiljöverkets inspektion fanns brister i riskbedömningen om hot och våld samt i rutinerna för larmfunktionen. Efter inspektionen lämnade verket in en åtalsanmälan till Riksenheten mot Miljö- och arbetsmiljömål som nu utreder om ett brott har begåtts.

– Man blir förbannad och ledsen, det ska inte inträffa, det får inte inträffa... man leker med människors liv! säger Mats Lindh som efter arbetsplatsolyckan återvände till sitt gamla jobb som skötare vid Rättsmedicinalverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet