Oberoende granskare ska utreda säkerhet på vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Vårdaren höggs ihjäl med kniv av en ung man som bodde i serviceboendet i Tullinge. Nu tar kommunen in en oberoende granskare för att åtgärda eventuella brister i säkerheten.

Det fanns en känd riskbild kring 21-åringen som häktats misstänkt för mordet i lördags och verksamheten ska ha vidtagit åtgärder med anledning av det.

Men vad det var för åtgärder och hur riskbilden såg ut kommenterar inte kommunen av hänsyn till den pågående polisutredningen.

Vårdare knivmördad i Tullinge

”Jag kan bara säga att med facit i hand önskar jag att vi kunde gjort mer”, säger Anne Lundkvist, förvaltningschef vid vård- och omsorgsförvaltningen, i ett uttalande.

206 döda sedan 2010

Sedan 2010 har 206 personer dött sedan de skadats eller utsatts för våld på arbetsplatsen. Men det dödliga våldet är ovanligt. Inom kategorin vård och omsorg samt socialtjänst har inget sådant fall inträffat de senaste åren.

Den vårdare som misshandlades till döds på jobbet i oktober 2011 var inte anställd inom vård och omsorg utan av Kriminalvården. Mordet skedde på häktet i Flemingsberg söder om Stockholm när vårdaren skulle ledsaga en man till rastgården.

Tre chefer dömdes

Mannen var häktad misstänkt för bland annat mordförsök och det var bestämt att två vårdare skulle bevaka hans förflyttningar till och från cellen. Ändå var vårdaren ensam när hon tog emot mannen vid hissen till rastgården.

Mannen dömdes senare för mordet. I juni åtalades dessutom tre tidigare chefer vid häktet för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död, eftersom de hade ett juridisk ansvar att förebygga ohälsa eller olycksfall. Det ansvaret anser åklagaren, Aino Alhem, att cheferna åsidosatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet